Living Tomorrow focust nu ook op toekomst van landbouw

Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche en voormalig Europees president Herman Van Rompuy hebben samen met 25 leerlingen van het Gentse Sint-Paulusinstituut gedebatteerd over de toekomst van landbouw en voeding. Dit debat volgde op de opening van de belevingsruimte ‘landbouw en voeding’ in Living Tomorrow, het Huis van de Toekomst. “De landbouw van de toekomst moet negen miljard mensen voeden in 2050. Dat lijkt een onoplosbaar probleem, maar dat is het niet dankzij het innovatief vernuft en de denkkracht van de mens”, zei Herman Van Rompuy.
27 mei 2015  – Laatste update 4 april 2020 15:21
Lees meer over:

Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche en voormalig Europees president Herman Van Rompuy hebben samen met 25 leerlingen van het Gentse Sint-Paulusinstituut gedebatteerd over de toekomst van landbouw en voeding. Dit debat volgde op de opening van de belevingsruimte ‘landbouw en voeding’ in Living Tomorrow, het Huis van de Toekomst. “De landbouw van de toekomst moet negen miljard mensen voeden in 2050. Dat lijkt een onoplosbaar probleem, maar dat is het niet dankzij het innovatief vernuft en de denkkracht van de mens”, zei Herman Van Rompuy.

Living Tomorrow biedt al langer een toekomstbeeld van tal van maatschappelijke aspecten: energie, zorg, mobiliteit, logistiek, mobiliteit, educatie, enz. Vanaf nu wordt er ook een nieuw aspect belicht, voeding en landbouw. De ontwikkeling van het toekomstbeeld hierover kwam tot stand dankzij een participatie van Boerenbond en Landelijk Gilden in Living Tomorrow. “Maar niet alleen Boerenbond werd betrokken bij het denkproces dat aan de ontwikkeling van een nieuwe belevingswereld voorafgaat, we zijn veel ruimer allerlei experts gaan consulteren”, zegt Joachim De Vos, CEO van Living Tomorrow.

Volgens Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche is dat juist de sterkte van dit project. “Deze participatie geeft ons een ruimer kader om een brede kijk op en denkpatronen over de toekomst van de landbouw te ontwikkelen.” De toekomstvisie werd ontwikkeld binnen TomorrowLab, de denktank van Living Tomorrow, die zich richt op open innovatie. “Het doel was om samen te werken aan een echt duurzame innovatie in de voedselketen om met respect voor mens, dier en milieu meer biomassa te produceren als bron voor voedsel, vezels en de bio-gebaseerde maakindustrie”, vertellen de initiatiefnemers.

Meer met minder, daarmee valt de toekomst van de landbouw zowat samen te vatten. Volgens het inleidend filmpje bij de belevingsmodule zal de landbouw in staat moeten zijn “om een steeds grotere productie te realiseren op een steeds kleiner gebied met steeds minder (hulp)middelen. De ruimte die overblijft, zal steeds efficiënter gebruikt moeten worden. De sector zal zuiniger omspringen met traditionele energiebronnen en grondstoffen produceren voor groene chemie en energie. Dankzij intelligente systemen, automatisatie en veredeling zal landbouw blijven evolueren en innoveren.”

Tijdens het denkproces werden zes thema’s afgebakend waarbinnen verschillende innovatiemogelijkheden naar voor worden geschoven om zo een antwoord te bieden op de stijgende vraag naar voedsel, want tegen 2050 stijgt de wereldbevolking van zeven naar negen miljard mensen. Deze thema’s zijn duurzame energie, reststroomverwaarding, efficiënt ruimtegebruik, productdifferentiatie, ketendifferentiatie en slimme landbouw.

Duurzame energie richt zich op alternatieve energiebronnen die de landbouwer zelf produceert en op efficiënte energieopslag. Reststroomverwaarding focust op het verwerken en hergebruiken van reststromen zoals mest, water en biomassa. Efficiënt ruimtegebruik gaat dan weer over het zo efficiënt mogelijk produceren, al dan niet dicht bij de consument, op een steeds beperktere oppervlakte. Productdifferentiatie draait om de continue vraag naar nieuwe producten en diensten. De aandacht die wordt besteed aan de weg die voeding aflegt tussen producent en consument, omvat de ketendifferentiatie. Onder de noemer ‘slimme landbouw’ doen steeds meer autonome en intelligente systemen hun intrede.

“Deze belevingsmodule is zeer belangrijk voor ons”, zei Vanthemsche. “Op deze manier kunnen wij aan de maatschappij tonen dat wij heel wat bezorgdheden met hen delen en dat wij hier een antwoord trachten op te vinden.” Volgens Joachim De Vos biedt deze landbouwmodule een belangrijke aanvulling op de huidige modules die al te bezichtigen waren in Living Tomorrow. “We hebben nu een vierluik rond voeding: de Landbouw van de Toekomst, de Winkel van de Toekomst, de Keuken van de Toekomst en het Restaurant van de Toekomst.”

Bij de voorstelling van deze demozone rond landbouw kregen 25 leerlingen van het Sint-Paulusinstituut in Gent de kans om samen met Piet Vanthemsche en Herman Van Rompuy, die ook voorzitter is van de adviesraad van TomorrowLab, na te denken over landbouw en voeding in de toekomst. Aan de hand van de verschillende thema’s kregen ze diverse toekomstscenario’s voorgeschoteld. Dat leverde heel wat vragen op bij de jongeren, onder meer over ggo’s, opbrengstmaximalisatie, stadslandbouw, biodiversiteit, enz.

Voor Vanthemsche en Van Rompuy was het de ideale gelegenheid om te voelen wat er leeft bij de consumenten van de toekomst. De Boerenbondvoorzitter kreeg de kans om een aantal thema’s breder te kaderen en uit te leggen wat de landbouw vandaag al doet en welke uitdagingen er morgen op de sector staan te wachten. Op een onderhoudende manier kon hij de jongeren uitleggen welke invloed “the internet of things” zal hebben op landbouw, dat stadslandbouw in de toekomst niet meer weg te denken zal zijn of dat ggo’s niet enkel opbrengstmaximalisatie tot doel hebben.

Herman Van Rompuy had het over het belang van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Dit beleid werd op Europees vlak ingeleid als antwoord op de schaarste aan voedsel na de Tweede Wereldoorlog. Verscheidene lidstaten kozen voor een intensieve samenwerking met als gemeenschappelijk doel: nooit meer oorlog en nooit meer honger. Dit beleid diende als garantie voor voldoende, kwaliteitsvol, veilig en betaalbaar voedsel voor iedere Europeaan.

Verder wees hij erop dat onderzoek en innovatie heel belangrijk zijn voor de EU. “Europa spendeert in heel de wereld het grootste budget aan innovatie. Dat is ontzettend belangrijk. Kijk naar de landbouw, tegen 2050 moeten we negen miljard mensen voeden zonder dat er landbouwgrond bijkomt. Dat lijkt een onoplosbaar probleem, maar dankzij de denkkracht en het vernuft van de mens zullen we daarin slagen. Ik durf zelfs te stellen dat de wereld zonder innovatie verhongert”, beklemtoonde Van Rompuy het belang van het werk van Living Tomorrow.

Meer informatie: De toekomst van land- en tuinbouw en voeding of Living Tomorrow

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek