nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.04.2018 Luikse vleeswarenspecialist zondigt tegen FAVV-regels

De storm rond slachthuis Veviba in Bastenaken is nog maar juist gaan liggen of een ander Waals vleesbedrijf wordt gelinkt aan inbreuken op de voedselveiligheid. RTBF onthult dat charcuteriespecialist Vieille Abbaye minstens een probleem van traceerbaarheid heeft, en mogelijk van snijresten ham na de vervaldatum nog salami maakte. Bij het artikel worden proces-verbalen van het FAVV uit 2017 gepubliceerd. Het Voedselagentschap wou de erkenning van de vleeswarenproducent intrekken, maar het familiebedrijf vocht dat aan voor de rechtbank en kan voorlopig verder produceren.

Begin dit jaar werd ruchtbaarheid gegeven aan de overname van het familiale vleesbedrijf Derwa en zusteronderneming Vieille Abbaye door het consortium Belgian Meat Partners. Onder meer Groep De Brauwer en Euro Meat Group maken deel uit van dat consortium. Nu blijkt dat de exploitatie van het vleesbedrijf dat ze kochten onzeker is omdat het Voedselagentschap de erkenning wil intrekken na inbreuken die in 2017 (voor de overname) zijn vastgesteld.

RTBF openbaart proces-verbalen uit 2017 met de vaststellingen van het Voedselagentschap. De snijresten van ham werden ingevroren en te lang bewaard en kunnen volgens RTBF gebruikt zijn voor de productie van salami terwijl het een bestemming als diervoeder had moeten krijgen. Tijdens een verhoor in juni vorig jaar gaf directeur Anne Derwa toe dat ze van 433 kilo vlees niet kon zeggen waarvoor het gebruikt is.

Vleeswarenspecialist Vieille Abbaye kreeg meermaals inspecteurs van het FAVV over de vloer. Over de precieze aard van de inbreuken kan het agentschap desgevraagd geen uitsluitsel geven. “Het gaat om problemen met de hygiëne, infrastructuur en traceerbaarheid”, zegt woordvoerder Katrien Stragier. Omdat de inbreuken zich opstapelden, ging het FAVV over tot de intrekking van de erkenning van het bedrijf. De Waalse pers kreeg daar vorige herfst al lucht van, maar de feiten worden nu opnieuw opgerakeld en krijgen een politiek staartje.

De vleeswarenspecialist vocht het verlies van zijn erkenning aan bij de Raad van State – waar de procedure nog loopt – en bij de rechtbank van Luik. Die laatste schorste de beslissing van het FAVV wegens procedurefouten. In afwachting van de uitspraak van de Raad van State wordt de vleeswarenproductie niet onderbroken. Federaal minister Denis Ducarme ging tegen die beslissing niet in beroep, waarvoor hij nu felle kritiek krijgt van de oppositie. Jean-Marc Nollet, Kamervoorzitter voor Ecolo, begrijpt de houding van de minister niet want hij leidt uit het dossier af dat de voedselveiligheid mogelijk in gevaar was. De PS acht Ducarme niet langer geschikt als voogdijminister van het FAVV.

Bron: RTBF / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via