nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.04.2016 Machinesector luistert naar verzuchtingen landbouwers

Fedagrim, de federatie van landbouwmachinebedrijven, legt de vinger aan de pols van de landbouwsector met een enquête. Landbouwers en hun medewerkers worden bijvoorbeeld gevraagd naar de grootste problemen die zij ervaren. Zijn dat de onzekere marktprijzen of de eisen van de overheid? Of toch de hoge werkdruk? Al lig je misschien nog het meest wakker van het gebrek aan een opvolger? Bedoeling is dat iedereen zijn hart eens lucht zodat Fedagrim de verzuchtingen van de sector op de juiste manier kan verwoorden in de dialoog met de overheid. “We willen samen met jullie landbouwers op zoek gaan naar oplossingen voor de zaken die zwaar wegen”, klinkt het.

Er staan de landbouwsector boeiende tijden te wachten. Maar boeiend wil niet zeggen makkelijk of zorgeloos, integendeel zelfs. Alle hulp is dus welkom en Fedagrim, de federatie van landbouwmachinebedrijven, lijkt die handschoen te willen opnemen. Deze sectorfederatie maakt er al langer een punt van om de organisatie van landbouwbeurs Agribex breed open te trekken. Eind vorig jaar was er op Agribex bijvoorbeeld ruimte voor visievorming door jonge landbouwers en voor een toekomstbeeld van de veehouderij. En er werden awards uitgereikt voor landbouwers die handig gebruikmaken van internet of gewoon goed zijn in hun vak.

Dat engagement ten aanzien van de landbouwsector brengt Fedagrim er nu toe om de ondernemers en hun medewerkers te bevragen. Eén van de doelstellingen van Fedagrim is om de verzuchtingen van iedereen die betrokken is bij de landbouw op de juiste manier te kunnen verwoorden ten aanzien van de betrokken overheden. “We willen samen met jullie op zoek gaan naar oplossingen voor elementen die zwaar wegen op de sector.” Wat dat is, moeten landbouwers zelf invullen door te reageren op de enquête. Word je nerveus van de hoge productiekosten of is het eerder de prijs voor het eigen product of de eisen van de overheid waarvoor je je slaap laat?

Uit de aard van de vragen leiden we af dat Fedagrim behalve voor de investeringslust van landbouwers erg veel oog heeft voor het sociale aspect. Werkt een landbouwer altijd in het weekend? Neemt hij de tijd om uit te zieken of is er niemand die bij ziekte kan inspringen? Klaagt het gezin dat er gewerkt en alleen maar gewerkt wordt? Eigenlijk laat de enquête geen aspect ongemoeid, ook de prijzen van landbouwproducten en het Europees landbouwbeleid komen immers uitgebreid aan bod. Landbouwers mogen zelf oplossingen aanreiken, bijvoorbeeld voor de hoge werkdruk en de lage marktprijzen. Ze kunnen zelfs even dagdromen door neer te pennen wat ze onmiddellijk zouden veranderen in de landbouwsector als ze de plak zouden zwaaien.

Start hier de enquête.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via