Maggie De Block niet gewonnen voor roodvleestaks

Naar aanleiding van het WHO-advies over rood en bewerkt vlees pleit docent fiscaal recht Michel Maus in een opiniestuk in De Morgen voor een taks op (bewerkt) rood vlees. “Gezien de belastingen op inkomen, vermogen en consumptie stilaan hun limieten hebben bereikt, zit er nog veel marge in de zogenaamde ‘sin taxes’ waarbij ongezond gedrag fiscaal wordt bestraft”, zegt Maus. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt het nog veel te vroeg om zo’n taks in overweging te nemen omdat het WHO-rapport nog beter geïnterpreteerd moet worden.
27 oktober 2015  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:32
Lees meer over:

Naar aanleiding van het WHO-advies over rood en bewerkt vlees pleit docent fiscaal recht Michel Maus in een opiniestuk in De Morgen voor een taks op (bewerkt) rood vlees. “Gezien de belastingen op inkomen, vermogen en consumptie stilaan hun limieten hebben bereikt, zit er nog veel marge in de zogenaamde ‘sin taxes’ waarbij ongezond gedrag fiscaal wordt bestraft”, zegt Maus. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt het nog veel te vroeg om zo’n taks in overweging te nemen omdat het WHO-rapport nog beter geïnterpreteerd moet worden.

Michel Maus is ervan overtuigd dat we naar een nieuwe fiscaliteit kunnen gaan. “Stilaan groeit het besef dat het afwentelen van schadelijk gedrag op de financiële solidariteit van de volledige maatschappij niet langer houdbaar is. Een meer individuele fiscale benadering van schadelijk gedrag onder de vorm van zondetaksen lijkt dan ook hoe langer hoe meer een maatschappelijk draagvlak te krijgen”, klinkt het. Hij wijst in dat verband naar een aantal recente fiscale invoeringen: de kaaimantaks, de speculatietaks en de suikertaks.

En nu de Wereldgezondheidsorganisatie bewerkt rood vlees op de lijst van kankerverwekkende en mogelijk kankerverwekkende stoffen heeft gezet, naast onder meer alcohol en tabak, vindt Maus dat in de logica der fiscale dingen ook rood vlees een potentiële belastingpiste voor de overheid moet zijn. “Op alcohol en tabak verhoogt de overheid toch ook stelselmatig de accijnzen vanuit een gezondheidsperspectief”, klinkt het. Al beseft hij dat het niet evident zal worden om zo’n taks in te voeren. “De lobby’s zijn heel sterk in ons land. Zo’n belasting heeft ook economische aspecten. Je kan die niet halsoverkop invoeren. De overheid moet dat minstens enkele jaren vooraf aankondigen zodat de producenten zich kunnen voorbereiden”, aldus nog Maus.

Minister De Block laat in Het Nieuwsblad weten dat ze het nog veel te vroeg vindt om zo’n roodvleestaks te overwegen. “Eerst moet het rapport van de WHO over de mogelijke kankerverwekkende gevolgen van rood vlees goed gelezen en geïnterpreteerd worden”, zegt haar woordvoerder.

Bron: De Morgen/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek