Maïsoogst 2014 bevat verhoogde mycotoxinegehaltes

De maïsoogst van 2014 was uitzonderlijk goed, maar wordt ook gekenmerkt door verhoogde gehaltes aan mycotoxinen, 'natuurlijke' giftige stoffen die door schimmels worden geproduceerd en bijna bij alle graansoorten voorkomen. Dat laten BEMEFA en Synagra weten, de beroepsverenigingen van de mengvoederfabrikanten en graanhandelaars, op basis van de resultaten van hun jaarlijkse monitoring. Met drie keer meer analyseresultaten dan in 2013 kan de sector een betrouwbaar beeld vormen van het contaminatieniveau voor mycotoxinen in maïs.
9 december 2014  – Laatste update 4 april 2020 15:18
Lees meer over:

De maïsoogst van 2014 was uitzonderlijk goed, maar wordt ook gekenmerkt door verhoogde gehaltes aan mycotoxinen, 'natuurlijke' giftige stoffen die door schimmels worden geproduceerd en bijna bij alle graansoorten voorkomen. Dat laten BEMEFA en Synagra weten, de beroepsverenigingen van de mengvoederfabrikanten en graanhandelaars, op basis van de resultaten van hun jaarlijkse monitoring. Met drie keer meer analyseresultaten dan in 2013 kan de sector een betrouwbaar beeld vormen van het contaminatieniveau voor mycotoxinen in maïs.

2014 was een erg goed maïsjaar, maar wordt ook gekenmerkt door verhoogde mycotoxinegehaltes. Dat is de conclusie van de monitoring die BEMEFA in samenwerking met Synagra jaarlijks uitvoert. Dit jaar werden drie keer meer analyseresultaten verzameld dan vorig jaar, waardoor de sector "een betrouwbaar beeld" kan vormen van het contaminatieniveau voor mycotoxinen in maïs van vooral Belgische en Franse origine. Eenzelfde trend blijkt trouwens ook voor maïs afkomstig uit Nederland en Duitsland.

Mycotoxinen zijn giftige stoffen (toxinen) die door schimmels worden geproduceerd en bij haast alle graansoorten voorkomen. Ze worden op het veld gevormd tijdens de groei van het gewas, na de oogst, of tijdens de opslag. Op het veld zijn het vooral factoren als vochtige weersomstandigheden, rassenkeuze en de bodembewerking die de ontwikkeling van mycotoxinen stimuleren. Om die reden voorzien BEMEFA en Synagra dan ook extra analyses in hun bemonsteringsplan. Bovendien maken de organisaties daarnaast ook gebruik van het Early Warning Systeem, dat onmiddellijk na de oogst gegevens verzamelt over Belgische maïs en maïs uit de buurlanden.

"De analyseresultaten tonen dit jaar duidelijk verhoogde waarden aan voor DON en ZEA. Nu de prijsrelatie tussen tarwe en maïs eerder de consumptie van maïs aantrekt, is het toch oppassen dat op voederniveau de aanbevolen richtwaarden niet overschreden worden. Een regelmatige monitoring is dus aanbevolen", aldus Yvan Dejaegher, directeur-generaal van BEMEFA. Volgens de sector is het vooral opletten bij formuleringen waar veel granen (tarwe, maïs en bijproducten ervan) in zijn opgenomen.

De gedetailleerde analyseresultaten vindt u hier: BEMEFA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek