nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.03.2018 Malawische delegatie bezoekt REO Veiling met Bourgeois

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft samen met de Malawische minister van Landbouw en Waterontwikkeling Joseph Mwanamveka de REO Veiling in Roeselare bezocht. De Malawische minister bezoekt deze week nog verschillende Vlaamse kenniscentra en organisaties. Het bezoek kadert in de tienjarige ontwikkelingssamenwerking tussen Vlaanderen en Malawi, een samenwerking die volledig in het teken staat van landbouw en meer concreet landbouwvoorlichting.

In augustus 2017 trok Bourgeois met een Vlaamse delegatie naar zuidelijk Afrika, waar hij onder meer ontvangen werd door de Malawische minister Mwanamveka. Bourgeois nodigde op zijn beurt Mwanamveka en zijn entourage uit om Vlaanderen te bezoeken. Tijdens het bezoek wil hij tonen hoe landbouw in Vlaanderen georganiseerd wordt, en wil hij het belang onderstrepen van producentenorganisaties en coöperaties.

Malawi is één van de armste landen van de wereld en landbouw vormt er de belangrijkste economische sector. Eén van de problemen waarmee landbouwers in het land geconfronteerd worden, is vermarkting. Bourgeois koos de REO Veiling dan ook als locatie omwille van haar “sterke rol in het verenigen van producenten, het organiseren van de commercialisatie van groenten en fruit, en de logistieke dienstverlening naar producenten en handel”.

Gedelegeerd bestuurder Paul Demyttenaere gaf tijdens het bezoek tekst en uitleg over de coöperatieve werking en hoe tuinders in Vlaanderen georganiseerd naar de markt kunnen met hun product. Malawi heeft alleen ervaring met het veilen van tabak en thee. Een soortgelijk systeem zou nu ook ontwikkeld kunnen worden voor de aan- en verkoop van groenten en fruit. “Met het bezoek aan REO kreeg de Malawische delegatie een duidelijk beeld van de grootste coöperatieve samenwerking in Vlaanderen. Deze inzichten zijn heel belangrijk voor de landbouwontwikkeling in Malawi. De vragen die minister Mwanamveka had, waren dan ook gericht op de verdere uitbouw van coöperaties is Malawi", stelt Bourgeois. “We kunnen veel leren van wat we hier bij de REO Veiling zien”, zei ook Mwanamveka.

De Malawische minister en zijn entourage, waaronder een aantal mensen uit het ministerie van landbouw, zijn een hele week in ons land. Op het programma stonden een bezoek aan Boerenbond in Roeselare, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het bananengenencentrum van de KU Leuven en het Departement Landbouw en Visserij. Op woensdag werd de minister ontvangen door zijn Vlaamse collega Joke Schauvliege. Zij schetste tijdens dat bezoek de grote lijnen van het Vlaams landbouwbeleid en lichtte de rol toe van de overheid in de ontwikkeling van de landbouwsector. 

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via