nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.02.2017 "Mannen weten waarom bio goed voor ze is"

Zorgt meer bio ook voor meer kinderen? Bij BioForum denken ze dat er wel degelijk een link is tussen het systematisch consumeren van biologische voeding en de mannelijke vruchtbaarheid. De biolandbouwersorganisatie verwijst naar een Harvard-studie waaruit blijkt dat mannen die veel groenten en fruit eten met een hoge concentratie aan pesticiden kampen met een lagere zaadkwaliteit. Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) laat op de vooravond van Valentijn dan weer weten dat er voor elke vegetarische man vier vegetarische vrouwen rondlopen. 

Als koppels moeite hebben om kinderen te krijgen, dan ligt dat in 20 procent van de gevallen aan de kwaliteit van het sperma van de man. Bij BioForum verwijzen ze naar een Harvard-studie om het verband te leggen met voedingsgewoonten. Uit dat onderzoek blijkt dat mannen die veel groenten en fruit eten met een hoge concentratie aan pesticiden, zoals aardbeien, spinazie en pepers, kampen met een lagere zaadkwaliteit.

Het sperma van de mannen die meer dan anderhalve portie per dag van deze fruit- en groentesoorten aten, telde gemiddeld 49 procent minder zaadcellen en 32 procent minder normale zaadcellen dan mannen die minder dan een halve portie per dag aten. In de analyse van 388 zaadstalen werd ook rekening gehouden met factoren zoals rookgedrag of BMI.

Minder groenten of fruit eten is echter geen goed idee, zijn de onderzoekers duidelijk. Andere soorten groenten en fruit met lage pesticidenresiduen en biologisch geteelde gewassen zijn wel de oplossing. Dat kan met biologische voeding, aldus BioForum, dat nog eens benadrukt dat het voorzorgsprincipe heel erg belangrijk is in de biosector. “We zullen sneller dan de gangbare sector een bepaalde stof of techniek weren wanneer er twijfels bestaan over de veiligheid van die stof of techniek”, zo klinkt het.

Ook bij EVA situeert de berichtgeving zich dezer dagen in de romantische sfeer. “Voor alle mannen die met Valentijn nog op zoek zijn naar een lief heeft EVA één gouden raad: eet meer vegetarisch!”, aldus de organisatie. “Uit een onderzoek van iVOX en EVA blijkt immers dat er voor elke vegetarische man vier vegetarische vrouwen rondlopen. 36 procent van de vrouwen vindt het bovendien niet erg als hun partner af en toe voor vlees kiest, zolang hij maar vegetarisch eet als hij bij hen is. 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via