nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.08.2017 McDonalds gaat voor minder antibiotica

De Amerikaanse fastfoodreus McDonalds heeft aangekondigd dat het zijn inspanningen om het gebruik van antibiotica bij landbouwdieren te verminderen, fors gaat opdrijven. Zo wil de keten vanaf 2018 enkel nog kippenvlees aankopen dat niet behandeld is met antibiotica die door de WHO geclassificeerd staan als "van kritiek belang". De maatregel geldt voor de toeleveringsketen in Brazilië, Canada, Japan, Zuid-Korea, de VS en Europa. Enkel in Europa komt er tot eind 2019 een uitzondering voor colistine.

In 2016 verklaarde McDonalds dat het geen kippenvlees meer aankocht dat behandeld was met antibiotica die ook in de humane geneeskunde belangrijk zijn. De fastfoodketen wil nu nog een stap verder gaan en alle antibiotica bannen die door de WHO het label “van kritiek belang” (HPCIA) hebben meegekregen. Concreet moet dat gebeurd zijn tegen het einde van dit jaar in Brazilië, Canada, Japan, Zuid-Korea, de VS en Europa. Tegen eind 2019 volgen Australië en Rusland en vervalt ook de uitzondering voor Europa voor het gebruik van colistine. Ten laatste tegen 2027 moeten ook alle andere landen voldoen. 

Volgens het bedrijf zal tegen januari 2018 bijna 75 procent van alle kip die het verkoopt al voldoen aan de nieuwe richtlijn. In de Verenigde Staten is meer dan 70 procent van de verkochte antibiotica bestemd voor de veehouderij. Wereldwijd wordt al jaren gewaarschuwd voor een te hoog antibioticagebruik en het daaraan verbonden gevaar voor antimicrobiële resistentie. In eigen land is het AMCRA dat de inspanningen in het kader van een verminderd antibioticagebruik coördineert en ook op Europees niveau is het thema een absolute prioriteit.

“Als dit hele plan is voltooid, dan betekent dat gezien de enorme aankoophoeveelheden een enorme hefboom voor een verdere verduurzaming van de veehouderij”, zo liet de Amerikaanse consumentenorganisatie Consumers Union optekenen. Ook voor andere dierlijke producten die McDonalds in zijn hamburgers en andere snacks verwerkt, staat naar verluidt een actieplan op stapel. 

Bron: Reuters / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via