nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.06.2018 Meer Belgisch melkpoeder, kaas en boter in 2017

De Belgische productie van melkpoeder, kaas en boter steeg vorig jaar, terwijl de productie van halfvolle melk, chocolademelk, yoghurt en gefermenteerde melk daalde. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Voor melkpoeder gaat het om een stijging van 8,8 procent, voor natuurkaas en melkerijboter bedraagt de stijging respectievelijk 8,9 en 5,5 procent. Verder valt ook de stevige groei (+37%) van de productie van geitenkaas op. 

Statbel ging na hoeveel zuivel en zuivelproducten er vorig jaar in ons land werden geproduceerd en kwam tot de vaststelling dat er bij de melkpoeders een flinke stijging merkbaar was van 8,8 procent. Vooral de toename van andere melkpoeder met 74,3 procent en niet-magere met 52,9 procent zijn hierbij opmerkelijk, aldus Statbel. De productie aan natuurkaas en melkerijboter stijgt met respectievelijk 8,9 en 5,5 procent. De totale productie van consumptiemelk daalde dan weer met 2,0%. Deze daling is te verklaren door de lagere productie van halfvolle melk (-5,4%), chocolademelk (-11,4%) en magere melk (-2,4%).

Opvallende stijgers zijn de gevitamineerde melk (22,3%) en de desserten met 7,5%. Terwijl de productie van verse kaas, yoghurt en gefermenteerde melk een terugloop kende met respectievelijk -15,3, -3,8 en -3,9 procent. Consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten blijven ondanks de daling, veruit de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking. In 2017 bedraagt de totale productie van consumptiemelk, chocomelk en gevitamineerde melk ongeveer 843 miljoen liter.

Verse zuivelproducten zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten zijn goed voor een totaal productievolume van 582.000 ton. Daarnaast is er de productie van melkpoeders (228.000 ton), kaas (111.000 ton), boter (91.000 ton) en ingedikte melk en wei (30.000 ton). Deze producten zijn gemaakt met ongeveer 4,6 miljard liter koemelk, 149 miljoen liter room en 89 miljoen liter magere melk (ingevoerde leveringen inbegrepen).

Halfvolle melk blijft met een aandeel van 29 procent de belangrijkste melkdrank, gevolgd door consumptieroom (16%), gefermenteerde melk (15%), volle melk (14%) en chocolademelk (8%). Het aandeel van melk met vitamines (3%) evenals de productie van yoghurt (4%) blijft beperkt. Het productieaandeel van geitenkaas is in België vrij beperkt maar kende wel een opmerkelijke groei van 37 procent. Voor de productie van 8.000 ton geitenkaas is 68 miljoen liter geitenmelk ingezameld in binnen en buitenland. Het aandeel van de eigen Belgische geitenmelk hierin is beperkt tot 49 procent.

 Meer informatie: Zuivelstatistieken Statbel

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via