nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.05.2018 Meer CO2 maakt rijst minder voedzaam

Als rijst wordt geteeld bij CO2-concentraties zoals die tegen het eind van deze eeuw op aarde worden verwacht, dan zal hij behoorlijk minder voedzaam zijn en minder vitamines B bevatten. Dat heeft een team van hoofdzakelijk Japanse en Chinese onderzoekers in veldproeven aangetoond. Rijst is een belangrijke bron van eiwitten en vitamines voor meer dan twee miljard mensen over de hele wereld. Het gewas wordt behalve in Azië steeds meer ook in Afrika verbouwd. 

De opwarming van het klimaat en de stijging van het CO2-gehalte zouden ingrijpende gevolgen kunnen hebben op de voedingswaarde van rijst. Dat blijkt uit een nieuwe studie. De onderzoekers testten 18 rijstvariëteiten die populair zijn in Japan en China. De uitkomsten van hun studie bevestigen de resultaten van eerder gevoerd onderzoek, waaruit al was gebleken dat rijst die wordt gekweekt bij hogere CO2-gehaltes behalve minder vitamine B ook minder eiwitten, ijzer en zink bevat.

De afname van het vitaminegehalte is niet klein: 17 procent voor vitamine B1 (thiamine), 16 procent voor B2 (riboflavine), 13 procent voor B5 (pantotheenzuur) en zelfs 30 procent voor B9 (foliumzuur). Naast een daling in vitamine-B-opbrengst rapporteren de onderzoekers ook een daling van het eiwitgehalte met gemiddeld 10 procent, van het ijzergehalte met 8 procent en van het zinkgehalte met 5 procent, vergeleken met rijst gekweekt bij de huidige CO 2-concentratie.

Rijst is een belangrijke bron van eiwitten en vitamines voor meer dan twee miljard mensen over de hele wereld. Het gewas wordt behalve in Azië steeds meer ook in Afrika verbouwd. Ongeveer 600 miljoen mensen in Bangladesh, Cambodja, Indonesië, Laos, China, Myanmar, Vietnam en Madagaskar halen meer dan de helft van hun dagelijkse calorieën en eiwitten rechtstreeks uit rijst. Dat gold ook voor Japan in de jaren 60, maar vandaag halen Japanners nog slechts ongeveer 20 procent van hun dagelijkse energiebehoefte uit rijst. 

Bron: De Standaard

Volg VILT ook via