nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.06.2018 Meer dan 1000 wolven in Duitsland eind dit jaar

In Duitsland kunnen volgens de Duitse jachtfederatie Deutschen Jagdverband (DJV) tegen het einde van dit jaar meer dan duizend wolven rondlopen. “Wij gaan voor de voorbije lente van 800 wolven uit. Bij een aangroei van 30 procent zal het aantal de duizend overschrijden tegen het jaareinde”, zei DJV-woordvoerder Torsten Reinwald.

Alles bij elkaar is het voor deskundigen moeilijk om het totale aantal wolven in Duitsland te schatten. De DJV eiste in april de opname van de wolf in het jachtrecht. Een algemene jacht wil men echter niet, zei de federatie toen. De wolf werd in de 19de eeuw uitgeroeid in Duitsland en dook pas weer op rond de millenniumwissel. Hij heeft zich sindsdien sterk vermenigvuldigd. Veefokkers, vooral in het oosten van Duitsland, vragen betere controle van het bestand.

Volgens de vereniging Landschap vzw kunnen wolven met gemak 40 tot 50 km afleggen in één nacht. “De dichtstbijzijnde Duitse en Franse territoria liggen op amper één week lopen”, klinkt het. “Dat wolven in België en Nederland kunnen overleven, is zo goed als zeker. Grote delen van België en Nederland zijn niet fundamenteel verschillend van de Duitse regio Lausitz, waar de meeste Duitse wolven leven.” Begin dit jaar werd voor het eerst in 100 jaar opnieuw een wolf gespot in Vlaanderen. Verschillende Vlaams Parlementsleden vroegen zich toen af of Vlaanderen voldoende voorbereid is op de komst van de wolf.

Minister Schauvliege liet toen weten geanticipeerd te hebben op de terugkeer van de wolf. “In het Soortenbesluit van 2016 werd de wolf opgenomen. Dat wil zeggen dat als er schadegevallen zijn, als bijvoorbeeld een wolf een schaap zou aanvallen, dit ook kan worden vergoed”, klonk het. “Voor alle duidelijkheid: er is geen enkel gevaar voor de mens wat de wolf betreft. Integendeel, we mogen blij zijn dat de wolf terug is."

Ook in Frankrijk is de wolf aan een opmars bezig. Het wolvenbestand daar wordt geschat op 430 exemplaren. De soort verspreidt zich snel over het Franse grondgebied en het aantal wolven groeide op één jaar tijd met bijna 20 procent aan. Dat blijkt uit recente cijfers van het Office national de la chasse et la faune sauvage(ONCFS). Ondanks de woede van schapenhandelaars wil Frankrijk tegen 2023 uitkomen op 500 wolven op zijn grondgebied. Dat geldt wetenschappelijk als de drempel om de soort leefbaar te houden.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via