nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.10.2014 Meer honger door investeringen in fossiele brandstoffen

Het aantal mensen dat honger lijdt, dreigt de komende 50 jaar nog eens met de helft toe te nemen als we op dezelfde wijze blijven investeren in fossiele brandstoffen. Dat stelt de ngo Oxfam in het rapport ‘Food, Fossil Fuels and Filthy Finance’. De organisatie spreekt van een "dodelijke driehoek" van kortetermijninvesteerders, lakse overheden en fossiele brandstofproducenten. In het rapport wordt berekend dat in 2012 meer dan 674 miljard dollar werd uitgegeven aan fossiele brandstoffen.

Investeringen in fossiele brandstoffen zijn niet onschuldig, zo stelt Oxfam, want fossiele brandstoffen leveren de grootste bijdragen aan klimaatverandering. Ze zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 80 procent van de CO2-uitstoot. "Het niet terugdringen van het gebruik van die brandstoffen zal de aarde tegen het einde van deze eeuw 4 tot 6 graden opwarmen. Door een opwarming van deze omvang gaan 400 miljoen van 's werelds armste mensen tegen 2060 te maken krijgen met ernstige honger en droogte. Dat is de helft meer dan het aantal mensen die vandaag al honger lijden", aldus Oxfam.

De organisatie klaagt aan dat de investeringen in fossiele brandstoffen – onder druk van lobbyorganisaties – overeind worden gehouden door belastingvoordelen, overheidsmaatregelen en "een geschatte 1.900 miljard dollar aan subsidies per jaar, die rechtstreeks naar de sector gaan of opgaan aan het herstellen van de schade aan de maatschappij, gezondheid en milieu". "Dit draait om de winst voor enkelen, die zich van de rest van ons weinig aantrekken - vooral niet van 's werelds armste mensen die nu al door klimaatverandering honger lijden", zegt Brigitte Gloire, beleidsmedewerker rond klimaat bij Oxfam-Solidariteit.

Oxfam eist nu dat de overheden zich inzetten voor de afbouw van de uitstoot van fossiele brandstoffen en hun investeringen omschakelen naar schone energievormen. Er moet ook meer druk worden uitgeoefend op bedrijven in fossiele brandstoffen om meer duidelijkheid te geven over hun lobbyactiviteiten, klinkt het. Naar verluidt wordt er jaarlijks 44 miljoen euro aangegooid tegen lobbywerk bij de EU. Met spijtig resultaat, aldus Oxfam, want het voorstel voor 40 procent minder broeikasgasuitstoot komt overeen met de aanbeveling van lobbyclub BusinessEurope maar niet met de aanbevelingen van experten die een reductie van 55 procent aanbevelen.

Zowel investeerders als overheden, te beginnen bij degenen in de rijke landen die het meeste verantwoordelijkheid dragen in de klimaatcrisis, dienen dringend hun centen in te zetten op hernieuwbare energie. Dat is nodig opdat groene energie een aandeel van 45 procent in de energiemix kan verwerven. De ngo waarschuwt de beleidsmakers dat besluiteloosheid de economie geld zal kosten. Een bedrijf als Unilever zou jaarlijks reeds 300 miljoen euro opbrengstderving lijden als gevolg van extreme weersomstandigheden.

Meer info: Oxfam

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via