“Meer respect voor de boerenstiel”

Op de nationale landbouwbeurs Agribex in Brussel lanceert het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) een actie rond het thema ‘BOER (M/V) ZKT RESPECT’. Zij wijzen op de slechte prijszetting van landbouwproducten, de vaak verkeerde beeldvorming rond de hedendaagse boerenstiel en ondankbare uitspraken die de landbouwer demotiveren. Hierbij zal ABS ook een ‘BOER (M/V) ZKT RESPECT’-pin opspelden bij beleidsmakers als Geert Bourgeois en Joke Schauvliege.
4 december 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:43
Lees meer over:
Op de nationale landbouwbeurs Agribex in Brussel lanceert het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) een actie rond het thema ‘BOER (M/V) ZKT RESPECT’. Zij wijzen op de slechte prijszetting van landbouwproducten, de vaak verkeerde beeldvorming rond de hedendaagse boerenstiel en ondankbare uitspraken die de landbouwer demotiveren. Hierbij zal ABS ook een ‘BOER (M/V) ZKT RESPECT’-pin opspelden bij beleidsmakers als Geert Bourgeois en Joke Schauvliege.
Het Algemeen Boerensyndicaat pakt uit met deze actie omdat de boerenstiel afgelopen maanden sterk onder druk stond door diverse thema’s zoals dierenwelzijn, de fipronilcrisis, het glyfosaat-debat en de vele debatten rond klimaatverandering. “Deze zaken worden breed uitgesmeerd in de media en al te dikwijls wordt daarbij met een belerende vinger naar onze sector gewezen”, zegt ABS.
 
ABS legt twee pijnpunten bloot. Ten eerste de lage prijszetting. De Vlaamse land- en tuinbouwers zijn de eerste schakel in onze voedselketen, en voedsel is van levensbelang voor een maatschappij. De neerwaartse prijsdruk vanuit de retail is voelbaar tot in de primaire sector via de verwerkende industrie. En de prijs die de boer ontvangt, staat vaak niet in verhouding tot de prijs die de consument betaalt. Enkele boeren van ABS namen de proef op de som en gingen de supermarkt in op zoek naar groenten die zij zelf verkochten: “Rode kolen voor 2,49 euro, terwijl de prijs op de veiling 19 cent was.” “Dit is niet houdbaar op lange termijn. ‘Niet duurzaam’ heet dat vandaag”, besluit Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat.
 
Nochtans zou het er bij de consument wel van af kunnen. Aan voeding spendeerde een gemiddeld gezin slechts 13 procent van zijn budget in 2014, terwijl 19 procent van het budget werd gespendeerd aan persoonlijke verzorging en cultuur en vrije tijd, en 7 procent aan de horeca. Volgens Hendrik Vandamme zouden boeren ook aanspraak moeten kunnen maken op Fair Trade: “Men kijkt naar het welzijn van boeren en arbeiders op koffie- en bananenplantages in het zuiden, maar vergeet het maatschappelijk welzijn van de lokale boeren.” Ook het verschil tussen woord en werkelijkheid voelt zuur aan: “Retailers hebben de mond vol over maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar halen intussen wel producten uit de rekken van leveranciers die zich niet schikken naar de nieuwste opgelegde prijsdaling.”
 
Het tweede pijnpunt is volgens ABS de ondankbare manier waarop er over landbouw gecommuniceerd wordt. “Te vaak worden er door beleidsmakers uitspraken gedaan of beslissingen genomen, boven de hoofden van onze boeren, zonder kennis van de grond van de zaak”, zegt ABS. Mens en maatschappij staan steeds verder af van de landbouwwereld. ABS: “Ze vormen steeds meer een eigen mening over de sector, maar zonder te beseffen wat de landbouwer elke dag voor hen doet: zorgen dat er iets te eten is ’s morgens, ’s middags en ’s avonds.”
 
“De heropleving van de volkstuinen en het ontstaan van community supported agriculture, zelfpluktuinen en stadslandbouw is mooi en brengt het besef terug over hoe moeilijk het soms is om een gewas op te kweken”, zegt Hendrik Vandamme over de beeldvorming in de landbouw. “Maar het professionele leven ziet er minder romantisch uit. Men mag niet verbloemen dat het er vaak bikkelhard aan toe gaat.”

Het boerensyndicaat wilt meer respect voor wat professionele landbouwers dagelijks realiseren, namelijk zorgen dat er eten op de tafel komt. “Gezonde voeding, lokaal en duurzaam geproduceerd met onze stiel en kennis. Daarom vragen we respect voor onze producten en respect voor onze arbeid.” Om hun vraag te ondersteunen, lanceren ze een ‘BOER (M/V) ZKT RESPECT’-pinactie. Met een opspeldpin spreken ze mensen aan die sympathie hebben voor boeren en hen willen steunen. Zo willen ze respect voor landbouwers zichtbaar maken tijdens Agribex, de landbouwbeurs in Brussel. Onder andere Geert Bourgeois en Joke Schauvliege zullen een pin krijgen om op te spelden.

Beeld: ABS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek