nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.08.2018 "Meer terugroepacties door hoger aantal controles"

Het Federaal Voedselagentschap heeft dit jaar al 94 keer een product uit de rekken laten nemen omdat er een gevaar was voor de volksgezondheid. Dat cijfer lag nog nooit zo hoog. “Het geeft je als consument een onbehaaglijk gevoel”, zeg professor Voeding en Gezondheid Theo Niewold (KU Leuven). “Maar toch: het is een teken dat er veel meer gecontroleerd wordt. Ons eten was nog nooit zo veilig.” De waarschuwingen ten spijt blijken maar heel weinig klanten gehoor te geven aan zo'n recall.

Een te hoge concentratie cyanide in Turkse abrikozenpitten. Stukjes hard blauw plastic in kalkoenschnitzel. Salmonella in geitenkaas. Sinds het begin van deze week alleen al werden drie producten teruggeroepen door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De teller staat daarmee op 94 'recalls' dit jaar. Bij zo'n terugroepactie wordt het product uit de rekken genomen en wordt de consumenten die het al gekocht hebben, gevraagd het niet te consumeren en het terug te brengen.

Het FAVV publiceert al die recalls op zijn website. Heel opvallend: vorig jaar waren het er amper 54. Het jaar daarvoor 53. In acht maanden tijd zitten we nu dus al 70 procent hoger. Hoe dat komt? “Bedrijven controleren zelf beter”, zegt Dorine Van Geert van het FAVV. “Onze controleurs sensibiliseren ook de bedrijven, dat ze wettelijk verplicht zijn om het te melden als er problemen opduiken. Daarbij komen onze eigen controles, en we richten ons ook op specifieke producten, zoals die gojibessen. Dat hebben we doorgegeven aan de Europese Commissie waardoor er nu meer controles aan de Europese grenzen zijn.”

De gojibessen maken door die focus een tiende uit van alle terugroepacties. Die bessen staan nochtans als hypergezonde superfoods bekend, maar toch zijn er al verschillende terugroepacties gehouden omdat er te veel nicotine in zat. “Nicotine wordt als pesticide gebruikt en is waarschijnlijk zo op die bessen terechtgekomen”, zegt Theo Niewold, professor Voeding en Gezondheid (KU Leuven). Het hogere aantal terugroepingen verbaast hem niet. “Niemand wil de winkel of producent zijn die aan de basis ligt van de volgende fipronilcrisis”, zegt hij. “Dus voert iedereen zijn eigen controles op.”

Meer controleren betekent onvermijdelijk dat je meer dingen vindt. Producenten beseffen ook dat een snelle melding en de kost van zo'n terugroepactie beter is dan de imagoschade als je dingen verzwijgt en er een schandaal losbarst. De gevolgen daarvan kunnen tien jaar duren. “Ik meen het als ik zeg dat ons voedsel nog nooit zo veilig is geweest als nu”, besluit professor Niewold.

Half juli riep het Belgische groentebedrijf Greenyard een reeks diepvriesproducten terug die de voorbije twee jaar in een Hongaarse fabriek waren geproduceerd en ook bij Colruyt en Delhaize waren verkocht. De afgelopen drie jaar bleken negen Europeanen te zijn gestorven nadat ze die diepvriesgroenten hadden, omdat het eten besmet was met de listeriabacterie. In België vielen geen slachtoffers.

De waarschuwingen ten spijt blijken maar heel weinig klanten gehoor te geven aan zo'n recall. “Het gaat meestal om een beperkt aantal klanten dat het product effectief terugbrengt”, zegt Sally Herygers van Albert Heijn.

Bron: Gazet Van Antwerpen

Volg VILT ook via