nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

11.01.2017 Melkprijs van Milcobel klimt gestaag verder omhoog

De melkprijs zet zijn koers omhoog onverminderd voort. De grootste zuivelverwerker van het land, Milcobel, vergoedt de leveringen in december aan een reële melkprijs van 37,11 euro per 100 liter. “Met deze melkprijsbeslissing wordt niet alleen het hoogste niveau gehaald van de voorbije 24 maanden, maar bestendigt Milcobel ook de reeds eerder ingenomen sterke positie in vergelijking met de andere Europese zuivelgroepen”, zo luidt de commentaar die er bij gegeven wordt. Het was het onafhankelijk weekblad Landbouwleven reeds opgevallen dat Milcobel het goed doet in de melkprijsvergelijking. In november moest het enkel Granarolo laten voorgaan.

Sinds de melkprijs in augustus vorig jaar een eerste teken van herstel gaf, heeft de Belgische zuivelcoöperatie er iedere maand bij gezegd dat de marktsignalen een verdere stijging in het vooruitzicht stellen. Dat bleek een correcte inschatting want Milcobel kon in de maanden die daarop volgden zijn reëel uitbetaalde melkprijs telkens verbeteren.

In november was er al een kloof van 11,5 euro geslagen met de bodemprijs (22,98 euro) die van mei tot en met juli 2016 uitbetaald werd. December doet daar nog een schepje bovenop want Milcobel besliste om de reëel uitbetaalde melkprijs verder te verhogen naar 37,11 euro per 100 liter voor een gestandaardiseerde levering.

Weekblad Landbouwleven had zijn lezers eerder al opmerkzaam gemaakt op het blijven stijgen van de melkprijs, en de goede positie die Milcobel inneemt ten opzichte van andere toonaangevende melkerijen in Europa. Het baseerde zich daarvoor op de LTO Internationale Melkprijsvergelijking (www.milkprices.nl).

In de maand november werd er in Europa gemiddeld 30,86 euro aan de producent betaald voor 100 kilo melk. Behalve het Noord-Italiaanse Granarolo betaalden alle andere Europese verwerkers die maand een lagere prijs uit dan Milcobel. Het was van juli 2014 geleden dat de melkprijs hoger was dan in dezelfde maand het jaar voordien. Ten opzichte van november 2015 is het verschil 1,65 euro ofwel 5,3 procent.

Bron: eigen verslaggeving / Landbouwleven

Beeld: Milcobel

Volg VILT ook via