nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.10.2017 "Met Migo-peer monocultuur van Conference doorbreken"

Meer kilo’s per hectare en een hogere middenprijs. Dat is waarom tuinbouwveiling BelOrta hoopt dat in de toekomst meer fruittelers zullen kiezen voor de Cepuna-perenvariëteit die in de winkelrekken Migo heet. Het GKE-clubras wordt in ons land exclusief verdeeld door BelOrta en mikt onder meer op de Aziatische markt. In eigen land wordt de peer de hele maand november gepromoot via een samenwerking met Cliniclowns. 

De Migo-peer werd in 2015 gelanceerd als de iets dikkere variant van de Conference-peer en is het resultaat van een kruising tussen een Conference en een Doyenné d’Hiver. “Migo onderscheidt zich door een goede bewaarbaarheid en uitstalleven”, aldus Etienne Leclere van BelOrta. Momenteel wordt de peer geteeld door zo’n 15-tal fruittelers, goed voor ongeveer 66.000 bomen. “Bij het Proefcentrum Fruitteelt in Kerkom staan bomen die al 15 jaar oud zijn, maar bij het overgrote deel van het areaal gaat het om jonge aanplantingen.”

Volgend jaar wordt op een oogst van 400 à 500 ton gemikt. “Op termijn hopen we de monocultuur van de Conference te doorbreken”, aldus Leclere. “We merken ook dat er zeker vraag is naar een iets dikkere peer, ook wat exportmogelijkheden betreft. In India bijvoorbeeld zien we voor de Migo-peren heel wat potentieel. Maar ook Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor onze peren. Daarnaast stellen we vast dat de opbrengst per hectare hoger is dan de Conference en dat de dikke peren de duurste zijn. Met andere woorden: voor de teler kan dit zeker een interessante keuze zijn.”

Om de peer te promoten, zette BelOrta een samenwerking met de bekende Cliniclowns op poten. Voor elke Migo die in de maand november wordt verkocht gaat een deel van de opbrengst naar Cliniclowns. De Cliniclowns sturen professionele clowns naar ziekenhuizen om zieke en gehandicapte kinderen een hart onder de riem te steken. De clowns helpen de kinderen om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en leiden hun aandacht af van het dagdagelijkse leven in het hospitaal. 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: BelOrta

Volg VILT ook via