nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

08.08.2017 Mexicaanse export van avocado's boomt en de prijs volgt

De consumptie van avocado’s wereldwijd boomt. Het aanbod kan de vraag niet bijhouden, waardoor de prijzen stijgen. Vooral in Mexico, de grootste producent van avocado’s, zijn de gevolgen voelbaar. Volgens De Tijd is de vrucht er intussen zo duur geworden, dat de inlandse consumptie is teruggevallen. De productie is er hoofdzakelijk bestemd voor export naar de VS en China. De avocado’s in onze winkelrekken komen voornamelijk uit Zuid-Afrika, Peru, Spanje of Chili, weet importeur Achiel De Witte. “Wij laten wekelijks 20.000 tot 25.000 dozen van ongeveer 4 kg naar België brengen. Dat is fors meer dan enkele jaren geleden”, klinkt het in De Tijd.

Mexico is de grootste producent en exporteur van avocado’s wereldwijd. Afgelopen jaar bedroeg de productie er 1,6 miljoen ton, net geen derde van de totale wereldproductie. Andere grote producenten zijn Chili en de Dominicaanse Republiek, maar hun productie ligt met amper 400.000 ton een pak lager. De export uit Zuid-Amerika groeit volgens de Britse krant Financial Times met 250 procent per jaar. In 2012 ging het om 154 ton, in 2016 al om 25.000 ton. 

Reden daarvoor is dat de wereldwijde vraag naar avocado’s boomt. Ze bevatten veel vitaminen en plantaardige vetten die een positief effect zouden hebben op het cholesterolgehalte in het bloed. Dit leverde de vrucht het label ‘superfood’ op. Vooral de Amerikanen zijn er gek op. De consumptie is er het laatste decennia verdubbeld, en blijft volgens De Tijd elk jaar nog met 15 procent stijgen.

Ook in Europa en in China zijn avocado’s populair. Volgens de importdirecteur van groothandelaar Achiel De Witte, Ive Lambert, was de vrucht tien jaar geleden nog amper gekend bij ons, terwijl ze nu door iedereen gegeten wordt. “Wij laten wekelijks 20.000 tot 25.000 dozen van ongeveer 4 kilo naar België brengen. Dat is fors meer dan enkele jaren geleden”, vertelt hij in De Tijd.

Door de toenemende interesse wereldwijd, gekoppeld aan terugvallende oogsten, is de prijs fors gestegen. Bij ons valt dat mee, omdat onze avocado’s volgens Lambert afwisselend uit Zuid-Afrika, Peru, Spanje of Chili komen. En het zijn vooral de Mexicaanse avocado’s die fors duurder geworden zijn. Zo fors, dat de lokale bevolking volgens De Tijd geen geld meer heeft om ze te kopen. De inlandse consumptie is afgelopen jaar in tegenstelling tot de wereldwijde consumptie teruggevallen, van 9 kg naar 7,5 kg per inwoner per jaar.

De Mexicaanse productie is dan ook hoofdzakelijk bestemd voor export naar de VS en China. En Mexico hoopt die export nog op te drijven. “Er wordt de jongste tijd veel bos gekapt om nieuwe avocadobomen aan te planten”, weet Lambert. En dan voel je de bui al hangen: hoe zit het met de duurzaamheid van het product? MO Magazine trok op onderzoek uit naar de deelstaat Michoacán, waar twee derde van de avocadobomen in Mexico zich bevindt. De reporter sprak er met onderzoeker Luis Herrera Estrella, een biotechnoloog die werkt aan een efficiëntere genetisch gewijzigde avocadoplant, en enkele telers.

Het verhaal dat wordt opgehangen is niet erg positief. Zo zouden er banden zijn met drugskartels, net omdat de teelt zo lucratief is in het land. Ook worden de gevolgen van de dominantie van de teelt op andere teelten aangehaald. Avocadobomen zouden bijvoorbeeld alle framboos- en braambesstruiken vervangen hebben, kleine telers zouden onder druk gezet worden om om te schakelen, en het grondwaterpeil zou aanzienlijk geslonken zijn.

Want de teelt van avocado’s zou veel water verbruiken, één van de kenmerken die Herrera met zijn genetische wijziging wil veranderen. Zijn werk richt zich op drie vlakken: “Ten eerste op de grootte van de boom. De hoogte bemoeilijkt de oogst. Ten tweede op het watergebruik. Hoewel er in Michoacán vandaag geen problemen zijn met watervoorziening, kan dat binnen 30 à 40 jaar door de klimaatverandering anders zijn. Ik wil er dus voor zorgen dat de bomen zuiniger water opnemen. En ten derde wil ik de kwaliteit van de vrucht verbeteren: de hoeveelheid olie, en de kwaliteit ervan”, vertelt hij aan MO*.

Zowel de overheid als verenigingen van avocadoproducenten steunen hem daarin. Bedoeling is de productie te optimaliseren en de export nog te verhogen. In Mexico worden avocado’s immers al ‘het groene goud’ genoemd.  

Meer info: lees het artikel in MO Magazine

Bron: De Tijd / MO Magazine

Volg VILT ook via