nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

08.02.2017 Mexico is derde grootste markt voor Amerikaanse boeren

Op de website van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) is een infografiek terug te vinden die in één oogopslag de exportbelangen van de agrovoedingsindustrie weergeeft. Meer dan 20 procent van de landbouw- en voedingsproducten vindt zijn weg naar het buitenland. Vorig jaar was de agrarische export vanuit de Verenigde Staten bijna 130 miljard dollar waard. Landbouwgrondstoffen, meer bepaald soja (25,4 miljard dollar in 2016) en korrelmaïs (9,2 miljard dollar), prijken helemaal bovenaan de statistiek. In het lijstje met de voornaamste exportbestemmingen staat Mexico op de derde plek zodat landbouwexporteurs reden tot ongerustheid hebben nu Donald Trump president is.

Met de export van landbouwgrondstoffen en -producten wordt in de Verenigde Staten steeds meer geld verdiend. Voor de periode 2009-2016 wordt de waarde van de agrarische uitvoer op 1.000 miljard dollar geraamd, meteen goed voor de sterkste exportprestatie uit de Amerikaanse geschiedenis. USDA zet alle producten op een rij die gewild zijn in het buitenland: soja, korrelmaïs, noten, rundvlees, verwerkte voeding, fruit, varkensvlees, tarwe, zuivel en kippenvlees.

Van het totaal aan agrarische export is (in waarde uitgedrukt) 15,7 procent bestemd voor Canada; 14,8 procent voor China; 13,6 procent voor Mexico; 9 procent voor de Europese Unie en 8,2 procent voor Japan. De voorbije tien jaar werd vooral de export naar China (+18%) en naar HongKong (+19,1%) belangrijker voor de Amerikaanse agrovoedingsindustrie. Andere grote groeimarkten zijn Indonesië (+11%), Zuid-Korea (+10,9%) en Colombia (+10,5%). In de periode 2005-2015 is ook de afzet in de Europese Unie met 5,6 procent gestegen.

Met Mexico is het tot dusver lucratief handel drijven voor Amerikaanse landbouwexporteurs. Daar dreigt verandering in te komen. Sinds Donald Trump verkozen is tot president zijn de diplomatieke relaties tussen beide landen in snel tempo verslechterd. Iedereen kent de plannen van Trump om migranten tegen te houden door een muur te bouwen langs de grens met Mexico. Minder bekend is dat president Trump het vrijhandelsverdrag met Mexico en Canada (NAFTA) wil heronderhandelen. Zijn administratie legde reeds een importtarief van 20 procent vast voor Mexicaanse producten.

De Amerikaanse agrovoedingsindustrie en -handel is 'not amused' met het protectionisme van Trump. Vergeldingsmaatregelen kunnen niet uitblijven. Mexico importeert uit de VS vooral varkensvlees en grondstoffen: korrelmaïs, sojaschroot en DDGS, een bijproduct van de productie bio-ethanol. Circa vier procent van de Amerikaanse maïsoogst en 7,8 procent van de varkensproductie is bestemd voor Mexico. Meer dan 130 sectororganisaties en bedrijven, waaronder de multinationals Cargill en Tyson Foods, schreven een brief aan Trump om hem te overtuigen van de voordelen van NAFTA. In twee decennia tijd zou de vrijhandel met de buren de Amerikaanse landbouwexport verviervoudigd hebben.

Bekijk hier de infografiek.

Bron: eigen verslaggeving / Reuters

Volg VILT ook via