nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.07.2017 Miljardenschade dreigt voor Italiaanse landbouw

Ongeveer 60 procent van alle landbouwgrond in Italië is getroffen door ernstige droogte en een hittegolf. Koeien geven minder melk en de oogst van onder meer tarwe, olijven, tomaten en druiven dreigt voor een stuk verloren te gaan. Dat meldt de Italiaanse landbouworganisatie Coldiretti. De schade van de crisis wordt tot nu toe geraamd op 2 miljard euro. Al meer dan 10 Italiaanse regio’s hebben het landbouwministerie gevraagd om de situatie officieel tot natuurramp uit te roepen. 

Heel Zuid-Europa gaat gebukt onder een verzengende hitte en een gebrek aan neerslag. Grote delen van de oogst dreigen verloren te gaan, aldus landbouworganisatie Coldiretti, dat de overheid wil overhalen om de situatie te erkennen als natuurramp, wat de weg vrijmaakt voor noodsteun. Volgens de landbouworganisatie is noodirrigatie in veel gebieden al niet meer mogelijk door gebrek aan water of door de overheid opgelegde beperkingen.

Het hele land wordt geraakt maar Coldiretti verwijst naar het Noord-Italiaanse Lombardije in het bijzonder, waar de schade zou oplopen tot meer dan 90 miljoen euro door schade aan maïs en tarwe. In Piëmonte, aan de grens met Frankrijk, liggen de graanopbrengsten 70 procent lager en heeft de laatste snede gras voor melkveebedrijven maar 50 procent van het normale niveau gehaald, waardoor ze verplicht zijn om duurder ruwvoer bij te kopen.

In het zuiden kunnen boeren wel beregenen, maar stijgen daardoor ook de productiekosten drastisch. Sommige boeren uit de regio hadden vorig jaar af te rekenen met ernstige aardbevingen en kennen voor de tweede keer op rij een uitzonderlijk slecht jaar. Coldiretti berekende dat de productie van hooi dat dient als veevoeder in de veerijke aardbevingsgebieden, door de droogte met 60 procent dreigt te dalen, iets wat boeren die met herstellingen aan hun infrastructuur zitten na de aardbeving met lede ogen aanzien.

Het zijn overigens niet enkel landbouwers die de gevolgen van de extreme droogte voelen. Het weer in Italië is zo extreem dat het waterpeil van de Bracciano-rivier op 30 kilometer afstand van Rome dusdanig is gedaald dat een milieuramp dreigt en de watervoorziening van Rome in gevaar komt. In Rome zelf komt een aantal uren per dag tijdelijk al geen water meer uit de kraan. Voor het eerst hebben de gemeente Rome en het Vaticaan een groot aantal van de beroemde drinkfonteinen stilgezet. De Italiaanse oppositie wijt een deel van de problemen ook aan de verouderde waterinfrastructuur in Italië. 

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via