nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.10.2017 Ministers geven richtlijnen voor gezonde schoolmaaltijd

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft dinsdag in het Koninklijk Atheneum in Etterbeek samen met minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen de handleiding ‘Gezonde School. Richtlijnen voor evenwichtige schoolmaaltijden’ voorgesteld. Die moet een schoolomgeving creëren waarin kinderen gestimuleerd worden gezonde keuzes te maken. Uit een bevraging van het Vlaams Instituut Gezond Leven blijkt dat slechts de helft van de secundaire scholen dagelijks een volwaardige portie groenten aanbiedt in hun warme maaltijden op school. Vet vlees, zoals worst en ribbetjes, staat in ruim vier op tien scholen zelfs twee tot drie keer per week op het menu.

Hoe stel je een evenwichtige maaltijd op school samen? Welke porties hanteer je? Hoe zorg je voor voldoende variatie? Hoe creëer je een aangename refter? De antwoorden op deze vragen staan in de nieuwe handleiding ‘Gezonde School. Richtlijnen voor evenwichtige schoolmaaltijden’. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen hebben de handleiding in de refter van het Koninklijk Atheneum van Etterbeek voorgesteld. De richtlijnen zijn tot stand gekomen na breed overleg en ze sluiten naadloos aan bij de nieuwe voedingsdriehoek.

In de handleiding staat een menuplanning die scholen helpt te variëren. De handleiding geeft ook aanbevelingen om het voedingspatroon duurzamer te maken, bijvoorbeeld met een gematigde consumptie van dierlijke producten en door het voorkomen van voedselverspilling. Een positieve sfeer in de refter is ook van belang, misschien zelfs met een achtergrondmuziekje. Tot die sfeer behoort ook het durven proeven en gebruiken van nieuwe, onbekende smaken.

"Naast zorgen voor een gezond aanbod is het belangrijk om jongeren te motiveren dat aanbod te leren kennen, proeven en eten. De nieuwe voedingsdriehoek fungeert daarbij als kompas", stelt minister van Volksgezondheid Vandeurzen. "Op school moedigen we jongeren aan om gezond te leven. Dat betekent gezonde keuzes maken: voldoende bewegen en gezond eten", vult minister Crevits aan.

Er zullen opleidingssessies georganiseerd worden om de scholen vertrouwd te maken met deze richtlijnen. De maaltijden op school bevatten nu nog te weinig groenten en te veel vet- en suikerrijke snacks. Ook drinken kinderen te veel gezoete dranken. Iets meer dan zes op de tien basis- en secundaire scholen bieden warme maaltijden aan. Ze doen dat vaak in samenwerking met een cateringbedrijf of lokale traiteur.

De richtlijnen voor gezonde schoolmaaltijden passen in het Klavertje Vier van minister Crevits met aandacht voor bewegen, gezonde voeding, EHBO en reanimatie en sportinfrastructuur en in het strategisch plan ‘de Vlaming leeft gezonder in 2025’ van minister Vandeurzen.

Meer info: www.gezondeschool.be

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via