Mogelijk verband Roundup en kanker blijft overeind

Een Amerikaanse rechter heeft in hoger beroep geoordeeld dat het mogelijke verband tussen het gebruik van het totaalherbicide Roundup, met glyfosaat als actieve stof, en lymfeklierkanker overeind blijft. Dat zet de deur open voor duizenden andere claims die in de VS zijn aangespannen. De rechter oordeelde wel dat Bayer geen 289 miljoen dollar, maar 'slechts' 78,6 miljoen dollar schadevergoeding en boete moet betalen. Dat komt omdat volgens de rechter de boete niet hoger kan zijn dan de schadevergoeding van 39 miljoen euro aan Dewayne Johnson, een tuinman die jarenlang met Roundup werkte en terminaal ziek werd.
24 oktober 2018  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:47
Lees meer over:

Een Amerikaanse rechter heeft in hoger beroep geoordeeld dat het mogelijke verband tussen het gebruik van het totaalherbicide Roundup, met glyfosaat als actieve stof, en lymfeklierkanker overeind blijft. Dat zet de deur open voor duizenden andere claims die in de VS zijn aangespannen. De rechter oordeelde wel dat Bayer geen 289 miljoen dollar, maar 'slechts' 78,6 miljoen dollar schadevergoeding en boete moet betalen. Dat komt omdat volgens de rechter de boete niet hoger kan zijn dan de schadevergoeding van 39 miljoen euro aan Dewayne Johnson, een tuinman die jarenlang met Roundup werkte en terminaal ziek werd.

Een jury bepaalde in augustus dat het chemische concern Monsanto 289 miljoen dollar (253 miljoen euro) moet betalen: 250 miljoen dollar boete en 39 miljoen dollar schadevergoeding aan Dewayne Johnson, een tuinman die jarenlang met Roundup werkte en lymfklierkanker kreeg. Volgens de jury was er waarschijnlijk een verband tussen het Roundup-gebruik en Johnsons ziekte. De werkzame stof in Roundup is glyfosaat. Dat is het meest gebruikte herbicide, ook in Europa want glyfosaat verkreeg hier na een rumoerig maatschappelijk en politiek debat een nieuwe markttoelating voor vijf jaar.

Bayer, dat Roundup-maker Monsanto eerder dit jaar voor 62 miljard dollar (54 miljard euro) kocht, had hoger beroep aangetekend en eiste dat het vorige proces volledig werd overgedaan. Volgens Bayer is er geen verband tussen het gebruik van glyfosaat en kanker. De rechter in hoger beroep oordeelde dat Bayer geen 289 miljoen dollar, maar 'slechts' 78,6 miljoen dollar schadevergoeding en boete moet betalen. Dat komt omdat volgens de rechter de boete niet hoger kan zijn dan de schadevergoeding van 39 miljoen euro aan Johnson en niet zoals eerder verschenen, door de zwakke bewijslast.

De lagere boete is volgens de krant De Tijd een pyrrusoverwinning omdat de rechter de eis voor een nieuw proces van de hand wees én overeind hield dat er waarschijnlijk een verband is tussen het gebruik van glyfosaat en kanker. Dat zet de deur open voor duizenden andere claims die in de VS zijn aangespannen. De mogelijk miljarden dollars aan schadevergoedingen die daar uit kunnen voortvloeien, zijn een tegenvaller van formaat voor de nieuwe Monsanto-moeder Bayer. Het aandeel van Bayer kreeg op de beurs van Frankfurt een stevige optater, het aandeel van het bedrijf gaat met 9,5 procent achteruit. De uitspraak komt ook extra hard aan bij Bayer omdat het zich de afgelopen weken sterk maakte dat het eerste juryoordeel in hoger beroep van tafel zou worden geveegd.

Bron: De Tijd / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek