nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.09.2017 Monsanto-lobbyisten wordt toegang tot parlement ontzegd

Werknemers van de Amerikaanse biotechnologiereus Monsanto zijn tot nader order niet welkom in het Europees Parlement. Dat heeft de conferentie van voorzitters van het Europees halfrond donderdagochtend unaniem beslist. De beslissing komt er nadat het Amerikaanse bedrijf weigerde om in het halfrond te komen getuigen over de Monsanto Papers. Daarom zijn de Europarlementsleden nu ook de lobbyisten van de firma liever kwijt dan rijk.

Het Amerikaanse Monsanto, producent van de veelbesproken onkruidverdelger Roundup met glyfosaat, was uitgenodigd om uitleg te komen geven voor de commissie Landbouw van het Europees Parlement. De Amerikaanse toeleverancier van de landbouw wordt er namelijk van verdacht wetenschappelijke studies naar de gevaren van glyfosaat te hebben gemanipuleerd. Ook zou Monsanto druk hebben gezet op de instanties die advies moesten uitbrengen over de risico's van de producten.

De verantwoordelijken van Monsanto weigerden echter in te gaan op de uitnodiging. In een brief van midden-september stond onder meer dat het Europees Parlement volgens hen niet de plaats is om over dergelijke onderwerpen te praten. "Monsanto wil met andere woorden enkel naar het parlement komen wanneer het hen goed uitkomt, bijvoorbeeld om hun belangen te verdedigen achter gesloten deuren, maar niet om op een democratische manier in debat te gaan tijdens een openbare zitting", stelt Philippe Lamberts vast. "Het parlement heeft dus beslist om zich niet te laten dicteren door Monsanto", aldus de covoorzitter van de groene fractie.

Marc Tarabella, die namens PS in het Europees Parlement zetelt, verduidelijkt dat het parlement officieel de toegang wil weigeren aan lobbyisten van Monsanto. “Het is een beetje gemakkelijk om je in de coulissen van het parlement op te houden voor lobbywerk, maar een hoorzitting te weigeren wanneer je je verantwoordelijkheid moet nemen.” Hij voegt eraan toe dat die hoorzitting ondanks het gebrek aan medewerking vanwege Monsanto toch zal doorgaan.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via