nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.09.2017 Monsanto stuurt zijn kat naar hoorzitting EU-parlement

Monsanto past voor een hoorzitting over de Monsanto Papers en glyfosaat in het Europees Parlement. "Wij denken niet dat een discussie zoals ze hier wordt voorgesteld het gepaste forum is om over deze zaken te praten", zo stelt een topman van de agroreus in een brief aan de fractieleiders van het halfrond. "Met alle respect, maar het is niet de rol van het Europees Parlement om de geloofwaardigheid van wetenschappelijke publicaties van onafhankelijke Europese agentschappen of van derde landen in vraag te stellen", schrijft Philip Miller. Hij waarschuwt in één adem voor de "politisering" van de vergunningsprocedure.

Het Europees Parlement organiseert op 11 oktober een hoorzitting over de Monsanto Papers. In de Verenigde Staten waren interne documenten aan het licht gekomen die erop wijzen dat het bedrijf studies en wetenschappers zou beïnvloed hebben om gunstige papers over glyfosaat te schrijven. Monsanto ontkent dat er sprake is van "onrechtmatige" beïnvloeding.

Binnenkort buigen de lidstaten zich over de verlenging van de Europese vergunning van glyfosaat. Europese agentschappen kwamen alvast met het advies dat de stof niet kankerverwekkend is. "De procedure zou strikt wetenschappelijk moeten zijn, maar is in vele opzichten gekaapt door populisme”, vindt Philip Miller, bij Monsanto verantwoordelijk voor alles wat met regelgeving te maken heeft.

PS-Europarlementslid Marc Tarabella is ontstemd over de weigering van Monsanto om deel te nemen aan de hoorzitting. Dat het bedrijf zijn kat stuurt, "sterkt enkel maar het voornemen van talrijke Europarlementsleden om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten", stelt hij in een mededeling. Samen met zijn Franse collega Eric Andrieu dringt hij erop aan dat de hoorzitting zou plaatsvinden zodat de inhoud van de Monsanto Papers tegen het licht gehouden kan worden.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Mississipi State University

Volg VILT ook via