nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.01.2016 "Mooi groeipotentieel voor Belgisch pitfruit in India"

India heeft enkele belangrijke havens en luchthavens opnieuw geopend voor de import van Europese appelen. Die import is nooit echt gestopt, zo nuanceert Marc Evrard, commercieel directeur van Belgische Fruitveiling en in die hoedanigheid nauw betrokken bij de consolidatie van de aanwezigheid van Belgisch pitfruit op de Indische markt. De maatregel bleek vooral gericht tegen de import van Chinese appels. “Dit seizoen hopen we zo’n 400 containers of 8 miljoen kilo Belgische appelen naar India te exporteren, wat een verdubbeling is ten opzichte van vorig jaar”, aldus Evrard, die de Indische markt een mooi groeipotentieel toedicht. 

Europese appeltelers mogen weer appelen uitvoeren naar India, zo stond het afgelopen weekend in De Tijd te lezen. India heropende de havens en luchthavens van Kolkata, Chennai, Mumbai en Cochin voor de import van Europese appelen. Sinds september was immers slechts één haven geopend voor import uit Europa. “Een maatregel die vooral gericht was tegen de import van Chinese appelen”, zo nuanceert Marc Evrard, commercieel directeur van Belgische Fruitveiling. “China is samen met het noorden van India en de Verenigde Staten de belangrijkste appelleverancier in India. Maar wij hebben van die maatregel heel weinig gemerkt.” 

Vanuit de Europese Commissie wordt naar India gelonkt als nieuwe interessante afzetmarkt voor Europees fruit, gedeeltelijk om de leemte op te vullen die is ontstaan na de Russische importban. Een korte blik op de handelsgeschiedenis van het land leert echter dat het mogelijk niet de meest evidente bestemming is. “De Indische markt is eigenlijk pas echt opengesteld voor import in 1999”, vertelt Evrard, die voor BFV al jaren drijvende kracht is achter het Indische exportverhaal. “Al in 2005 was er concrete interesse, maar door fytosanitaire procedures hebben we uiteindelijk pas in 2009 de officiële toelating gekregen om met onze appelen naar daar te trekken.”

Dat een markt met ruim 1,2 miljard consumenten – bijna dubbel zoveel als de hele Europese Unie – perspectief biedt, had BFV toen al begrepen. Er werd speciaal voor de Indische markt zelfs een nieuwe variëteit geteeld: een rode, extra zoete appel. “India paste perfecte in de heroriënteringsoefening die we enkele jaren geleden hebben gemaakt om te werken aan een meer gediversifieerde afzet”, aldus Evrard. “Uiteindelijk hebben we tijdens het seizoen 2014-2015 dan de eerste grote ladingen appelen geëxporteerd, aangevuld met enkele kleine volumes peren.”

Maar is India wel zo’n betrouwbare handelspartner en doemt de nare herinnering aan het Rusland-debacle niet op wanneer India – notoir voorvechter van het recht op protectionistische maatregelen binnen de Wereldhandelsorganisatie – z’n havens plots sluit voor bepaalde importproducten? “Aan elke markt zijn bepaalde risico’s verbonden”, countert Evrard. “Het is niet de bedoeling dat we al onze eieren in één mand gaan leggen, maar wat India betreft ben ik oprecht optimistisch: het is een markt met een heel erg mooi groeipotentieel waar we door onze pioniersrol een mooie handelspositie hebben verworven.”

Bron: eigen verslaggeving/De Tijd

Volg VILT ook via