nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.02.2017 Muyters houdt dronecluster EUKA boven de doopvont

Om de drone-industrie in Vlaanderen op de (wereld)kaart te zetten, wordt de Vlaamse dronecluster EUKA opgericht. De vzw is door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen erkend als innovatief bedrijvennetwerk. EUKA wil alle betrokkenen samenbrengen en hen laten samenwerken. Er wordt ingezet op acht verschillende sectoren waar drones hun nut kunnen bewijzen. De landbouw-community zit in de opstartfase. “De drone-industrie is een nieuwe, opkomende industrie. Het is nu aan EUKA om te professionaliseren en de hype te verzilveren”, zei Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters bij de voorstelling.

"We moeten de ambitie hebben om dronegebruikers en -aanbieders samen te brengen, hen te laten samenwerken, ervaringen te laten delen en hen te laten streven naar een voortdurend verbeteringsproces", zegt stuurgroepvoorzitter Tom Willemen (EUKA). "Drones zijn de toekomst, bijvoorbeeld in de bouwsector waar ze kunnen helpen met inspecties, logistieke uitdagingen en wellicht op termijn ook het efficiënter inzetten van mensen." Drones zullen de economie de volgende jaren meer en meer domineren, "en dat niet alleen in de bouw maar in alle sectoren", meent Mark Vanlook, clustermanager van EUKA.

Op de website www.euka.org kunnen dronebedrijven en -gebruikers elkaar vinden via een online community. EUKA wil inzetten op verschillende sectoren, waar ze alle betrokkenen wil samenbrengen. Het gaat om bewaking, bouw, landbouw, logistiek, opleiding, overheid, technologie en vrije tijd. Deze lijst zal in de toekomst wellicht nog groeien. Als er één sector is die de volgende jaren intensief gebruik zal maken van drones, dan is het wel de landbouw. Onbemande vliegtuigen zijn uitermate geschikt voor onbebouwde landbouwgebieden, waar privacy en veiligheid geen prioritaire thema’s zijn. Vandaag worden drones al gebruikt om plantenziekten te detecteren en de gewasstand op te volgen, maar de toepassingen zijn eindeloos: opvolging van irrigatie, wildschade voorkomen, gerichte bemesting en bespuitingen, enz.

Vlaanderen steunt het bedrijfsnetwerk EUKA gedurende drie jaar met een maximaal bedrag van bijna een half miljoen euro. Het Vlaams innovatiebeleid wil bedrijven en onderzoeksinstellingen beter laten samenwerken in clusters. "Het is fantastisch dat EUKA bottom-up is gegroeid", zegt Vlaams minister Philippe Muyters van Innovatie. "Ik verwacht dat ze als innovatief bedrijfsnetwerk een dynamiek op gang kunnen brengen in de drone-industrie via samenwerkingsverbanden tussen de ondernemingen en alle stakeholders, maar ook verder durven kijken en samenwerken met andere sectoren en clusters." Muyters zorgde voor een blikvanger bij de start van de Vlaamse dronecluster door met behulp van een drone foto’s te nemen van een werf.

Bekijk hier inspirerende voorbeelden van drones in de landbouw. 

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: EUKA

Volg VILT ook via