Mycotoxines doen geen afbreuk aan graankwaliteit

De droge zomer van 2015 leverde in ons land niet alleen veel maar ook veilig graan op. Het gehalte aan mycotoxines, natuurlijke toxines die door schimmels geproduceerd worden, ligt opnieuw laag. Jaarlijks screent de beroepsvereniging van mengvoederfabrikanten (BEMEFA) de aanwezigheid van mycotoxines in granen onmiddellijk na de oogst. BEMEFA kan daarvoor rekenen op de steun van de leden-fabrikanten, de maalderijen en de graanhandelaars. “Voor 2015 merken we een toename van het aantal geanalyseerde stalen op”, zegt Yvan Dejaegher, directeur-generaal van BEMEFA. “We durven dan ook stellen dat de bewustwording nog groeit wat de problematiek van mycotoxines betreft.”
8 oktober 2015  – Laatste update 4 april 2020 15:24
Lees meer over:

De droge zomer van 2015 leverde in ons land niet alleen veel maar ook veilig graan op. Het gehalte aan mycotoxines, natuurlijke toxines die door schimmels geproduceerd worden, ligt opnieuw laag. Jaarlijks screent de beroepsvereniging van mengvoederfabrikanten (BEMEFA) de aanwezigheid van mycotoxines in granen onmiddellijk na de oogst. BEMEFA kan daarvoor rekenen op de steun van de leden-fabrikanten, de maalderijen en de graanhandelaars. “Voor 2015 merken we een toename van het aantal geanalyseerde stalen op”, zegt Yvan Dejaegher, directeur-generaal van BEMEFA. “We durven dan ook stellen dat de bewustwording nog groeit wat de problematiek van mycotoxines betreft.”

Mycotoxines zijn giftige stoffen die door schimmels worden geproduceerd en bij haast alle graansoorten voorkomen. Ondanks de bestaande preventieve maatregelen zijn deze toxines meestal reeds voor de oogst aanwezig. Ze worden op het veld gevormd tijdens de groei van het gewas, na de oogst, of tijdens de opslag. Op het veld zijn het vooral factoren zoals vochtige weersomstandigheden, gevoelige rassen en een niet-kerende bodembewerking die de ontwikkeling van mycotoxines stimuleren. Daarom nam BEMEFA in haar sectoraal bemonsteringsplan analyses op om het mycotoxinegehalte in granen te meten en zo eventuele problemen op voorhand te kunnen inschatten.

Het Early Warning Systeem is een jaarlijks initiatief dat binnen de sector genomen wordt als toevoeging op het sectorale plan. Hoofddoel hiervan is om zo snel mogelijk na de oogst gegevens te verzamelen en analyseresultaten ter beschikking te stellen aan de verbruikers van granen. Dankzij de medewerking van de leden van BEMEFA (mengvoederfabrikanten, Synagra (graanhandelaars) en KVBM (maalderijen) werden er voor 2015 niet minder dan 284 monsters onmiddellijk na de oogst van gerst, haver, tarwe, triticale en spelt verzameld en geanalyseerd. Dat zijn er meer dan anders, wat volgens Yvan Dejaegher van BEMEFA wijst op een toenemende bewustwording.

De meetresultaten werden vergeleken met de geldende normen of aanbevelingen voor feed en food. Ofwel lagen de gehalten mycotoxinen onder de detectielimiet ofwel bleven ze ruimschoots onder de richtwaarden. “De metingen op de nieuwe oogst liggen globaal gezien lager dan de resultaten van de oogst 2014. Het contaminatieniveau kan bijgevolg gecatalogeerd worden als laag”, bevestigt Dejaegher. “Onze sectoren investeren jaarlijks veel energie en middelen om de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen en de daarmee geproduceerde producten (veevoeding of bloem voor humane consumptie, nvdr.) te testen aan de hand van doelgerichte analyses. Dit laat ons vooral toe om snel in te grijpen bij eventuele problemen, of bij te sturen waar nodig.”

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek