nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.05.2018 Nakende handelsoorlog tussen VS en China lijkt afgewend

China en de Verenigde Staten hebben beslist om af te zien van een handelsoorlog en van het verhogen van de douanetarieven. Dat zei de Chinese vicepremier Liu He aan het officiële nieuwsagentschap Xinhua. "De twee partijen hebben een consensus bereikt. Ze zullen geen handelsoorlog aangaan en zullen hun respectievelijke douanetarieven niet verhogen", zei Liu. Hij leidde deze week in Washington een Chinese delegatie die onderhandelde met de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin.

Begin maart kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat hij een verkiezingsbelofte wilde nakomen door de staalindustrie in de VS in bescherming te nemen. Dat wou hij doen door importtarieven op staal (25%) en aluminium (10%) in te voeren. Zowel China als de Europese Unie reageerden op die beslissing door zelf invoerheffingen aan te kondigen op onder meer landbouwproducten, zoals maïs en soja. Er werd gesproken van een nakende handelsoorlog.

Die handelsoorlog met China lijkt afgewend nu beiden zijn overeengekomen om geen bijkomende invoertarieven te heffen. Kort voor de aankondiging van de Chinese vicepremier hadden Washington en Peking in een gezamenlijk persbericht al gesproken over een "consensus" om maatregelen te nemen die het handelstekort van de VS met China significant zouden verminderen. Maar de tekst verduidelijkte niet dat de deadline van dinsdag, waarop nieuwe strafmaatregelen tegen Chinese producten ter waarde van 50 miljard dollar zouden ingaan, de facto opgeschort was.

Volgens Liu zullen China en de VS hun samenwerking op het vlak van energie, landbouwproducten, gezondheidszorg, hoogtechnologische producten en financiën uitdiepen. De Chinese vicepremier zei dat het akkoord "noodzakelijk" was. "We moeten er tegelijkertijd mee rekening houden dat het ijs niet in één dag gebroken kan worden, dat het tijd zal vergen om de structurele problemen op te lossen in de economische en commerciële betrekkingen tussen de twee landen."

Als de VS en China in de toekomst opnieuw problemen zouden hebben, "zullen we ze kalm moeten bekijken, de dialoog behouden en correct handelen", besloot Liu.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via