nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.10.2017 "Natriumbicarbonaat haalt residu sproeistof van fruit"

Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat het wassen van fruit in een oplossing met natriumbicarbonaat ervoor zorgt dat alle residuen van gewasbeschermingsmiddelen “weggewassen” kunnen worden. De in de fruitindustrie gebruikelijke wasmethoden, zoals twee minuten wassen met kraantjeswater, scoorden slechter tijdens de tests. Hoe dan ook blijkt uit verschillende tests dat de restanten van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit in de winkelrekken al zeer klein zijn.

Appels of peren wassen met water volstaat niet om de residuen van gewasbeschermingsmiddelen kwijt te geraken. En door de appel schoon te wrijven aan je mouw of aan de punt van je shirt, haal je er wel wat stof en vuil af, maar niet de residuen die erop zitten. Om restjes van gewasbeschermingsmiddelen weg te halen, is meer nodig, aldus de onderzoekers van de universiteit van Massachusetts: natriumbicarbonaat, ook wel bakpoeder, maagzout of zuiveringszout genoemd.

Volgens de onderzoekers krijg je met natriumbicarbonaat niet enkel de restjes gewasbeschermingsmiddelen weg die op de schil zitten, maar ook degene die daar diep zijn ingedrongen. De onderzoekers deden de test met twee veelgebruikte middelen: het antischimmelmiddel thiabendazol (waarvan is aangetoond dat het in een appelschil doordringt) en het insecticide en wormbestrijdingsmiddel fosmet. Ze behandelden een partij bioappels met de middelen, en testten vervolgens diverse methoden om de residuen er weer af te krijgen.

De onderzoekers wasten de appels met drie verschillende oplossingen: gewoon kraanwater, een 1%-natriumbicarbonaatoplossing in water, en een industriële bleekwateroplossing. Wassen met de natriumbicarbonaatoplossing bleek het efficiëntst te zijn. Na een kwartier was 80 procent van het thiabendazol en 96 procent van het fosmet ermee weggewassen. De in de fruitindustrie gebruikelijke wasmethoden, twee minuten wassen met kraantjeswater of bleekwater, scoorden slechter.

De aanbevelingen kunnen zinvol zijn voor de groente- en fruitindustrie, waar producten nu ook al gewassen worden vooraleer ze op de markt komen. In westerse landen zijn de gehalten gewasbeschermingsmiddelen in groente en fruit dat in de winkel komt daardoor, en door een weloverwogen toepassing ervan tijdens de teelt, al zeer laag. Zelden worden groenten en fruit aangetroffen met een te hoog residu. Als het al voorkomt, dan is dat meestal bij exotische groente- en fruitsoorten. 

Bron: De Standaard

Beeld: Pangea Today

Volg VILT ook via