nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.10.2017 Natuurpunt laat oude varkensstal in natuurgebied slopen

In het Kempense Lille is Natuurpunt gestart met de sloop van een varkensstal. De stal ligt in natuurgebied Kindernouw en stond al enkele decennia leeg. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) had het gebouw aangekocht. “De stal zit vol asbest en de oude mestputten waren gevaarlijk, daarom drong een afbraak zich hoe langer hoe meer op”, zegt Frederik Naudts van Natuurpunt. De natuurorganisatie wil op de plaats van de stal een bos met eikenbomen aanplanten waardoor de natuur zich opnieuw kan herstellen.

Vorig jaar keurde de Vlaamse regering de betonstop principieel goed. “De praktijk is echter nog veraf”, zegt Natuurpunt. “Evidenties zoals het schrappen van bouwgronden in overstromingsgebied of gronden begroeid met waardevol bos, lopen politiek al zeer moeizaam. En dat geldt nog meer voor het wegnemen van bestaande bouwwerken om landschappen te herstellen.” De natuurorganisatie blijft naar eigen zeggen niet bij de pakken zitten en sloopt jaarlijks talrijke constructies.

“Nochtans zijn zulke operaties niet vanzelfsprekend”, laat Natuurpunt weten. “Zowel de aankoop als de sloop kosten geld.” Om dit in de toekomst aantrekkelijker te maken, overweegt de overheid de invoering van verhandelbare slooprechten en een fonds voor ruimtelijk herstel. De organisatie is alvast voorstander. “Wij pleiten voor een snelle invoering zodat iedereen gemotiveerd wordt om het beleid om te zetten in de praktijk”, klinkt het.

Meer informatie: Reportage RTV 

Bron: RTV/eigen verslaggeving

Beeld: RTV

Volg VILT ook via