nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.04.2017 "Natuurpunt viseert ten onrechte Eco²"

Boerenbond reageert verontwaardigd op een nieuwsbrief die Natuurpunt naar haar afdelingen heeft gestuurd om te waarschuwen voor samenwerkingen met Eco², dat landbouwers ondersteunt in landschaps- en natuurbeheer. “Agrobeheercentrum Eco² kan nochtans op heel wat erkenning rekenen en is een veelgevraagde partner in tal van projecten”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “Het echte probleem van Natuurpunt ligt volgens mij in het verlies van haar alleenheerschappij op het terrein.”

In de nieuwsbrief die Natuurpunt naar haar vrijwilligers heeft gestuurd, waarschuwt de natuurorganisatie haar plaatselijke afdelingen voor een samenwerking met Ecokwadraat, daarbij verwijzend naar agrobeheercentrum Eco². “Werd ook jouw afdeling benaderd door Ecokwadraat, dat landbouwers ondersteunt in landschaps- en natuurbeheer? Kreeg je de vraag om je samenwerking met individuele landbouwers stop te zetten en in de plaats met Ecokwadraat samen te werken? Met andere woorden om het beheer van je natuurgebied aan Ecokwadraat over te laten? Opgepast!”, zo staat er letterlijk in de nieuwsbrief.

Natuurpunt wijst er daarbij op dat het niets heeft tegen samenwerking met landbouwers. “Maar enkel als het gaat om samenwerking via direct contact. Dat geeft de beste resultaten en je behoudt de controle over je gebied. Daarom: ga liever niet in op het aanbod van Ecokwadraat en neem meteen contact op met je bewegingscoach”, klinkt het nog. Volgens de Boerenbondvoorzitter is het niet bij deze waarschuwing gebleven. “Op een recente raad van bestuur van Natuurpunt werd een formeel standpunt ingenomen om Eco² op de zwarte lijst te zetten als het gaat over natuurbeheer”, schrijft ze in haar voorwoord.

Ter verduidelijking situeert De Becker eerst de werking van agrobeheercentrum Eco². “Dat zijn groepen van landbouwers die gebiedsgericht samenwerken rond landschaps- en natuurbeheer. In de vzw zijn naast de agrobeheergroepen ook de landbouworganisaties vertegenwoordigd. De landbouwadministratie, de Vlaamse Landmaatschappij en Agentschap voor Natuur en Bos zetelen er met raadgevende stem. Op die manier wordt binnen Eco2 de brug geslagen, zowel tussen de landbouw- en de natuursector als tussen praktijk en beleid. Met andere woorden, Eco² wordt gedragen vanop het terrein en gesteund vanuit het beleid”, luidt het.

Die werking kan volgens Boerenbond op heel wat erkenning rekenen. “Eco² is een veelgevraagde partner in tal van PDPO-, Leader-, IWT- en andere projecten”, weet De Becker. Eind vorig jaar is de vzw ook erkend als gewestelijke thematische natuur- en milieuvereniging. Hierdoor erkent de Vlaamse overheid Eco² formeel als kenniscentrum in het agrarisch landschaps- en natuurbeheer. “En met die verdere uitbouw van Eco² begint Natuurpunt het blijkbaar meer en meer te nijpen”, concludeert de Boerenbondvoorzitter.

“Een nieuwe speler op de markt van het natuurbeheer waar men zich tot op heden heer en meester voelde en zich het alleenrecht toe-eigende. En de concurrentie komt dan nog wel vanuit de landbouwhoek zelf. Dàt is waar het schoentje wringt en waarom Natuurpunt zich weert als een duivel in een wijwatervat. Het decreet van 2014 waarbij Vlaanderen besliste om een eind te stellen aan die alleenheerschappij door gesubsidieerd natuurbeheer open te stellen voor alle actoren, is duidelijk nog niet verteerd”, schrijft De Becker. De redenen die Natuurpunt in haar nieuwsbrief opsomt om geen samenwerkingen met Eco² aan te gaan, noemt ze dan ook drogredenen.

Boerenbond roept dan ook alle overheden en partners op om dit machtsspelletje te doorprikken. “Geef ook aan de agrobeheergroepen een eerlijke kans om aan landschaps- en natuurbeheer te doen in Vlaanderen. De natuur en het landschap zal er enkel wel bij varen, zowel binnen als buiten natuurgebieden. Gelukkig zijn er heel wat Regionale Landschappen en ook lokale afdelingen van Natuurpunt die zich niks aantrekken van het gebod uit de hoofdzetel in Mechelen en die wel inzien hoeveel meerwaarde er kan zitten in een goede samenwerking met agrobeheergroepen”, besluit De Becker.

In een reactie aan VILT laat Natuurpunt weten geen problemen te hebben met de werking van Eco². "We merkten wel dat steeds meer lokale afdelingen een aanbod kregen van Eco² om voortaan beheerwerken uit te voeren. We hebben dit geëvalueerd en zijn tot de conclusie gekomen dat we de huidige samenwerking met een 800-tal landbouwers niet willen stopzetten. Dit face-to-face contact werkt en we merken dat er heel wat lokale kennis aanwezig is. Vandaar dat we geoordeeld hebben dat we liever niet werken met een tussenniveau", zegt Hendrik Moeremans, woordvoerder van Natuurpunt. "Maar dat neemt niet weg dat we op basis van resultaten deze beslissing kunnen herroepen."

Bron: Boer&Tuinder / eigen verslaggeving

Beeld: Regionaal Landschap Lage Kempen

Volg VILT ook via