nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.02.2018 Nederland blokkeert 2.100 melkveebedrijven

Opschudding in de Nederlandse melkveehouderij toen vorige week ruim 2.100 melkveebedrijven geblokkeerd werden omwille van “onregelmatigheden in de identificatie en registratie van runderen”. Intussen zijn al verschillende bedrijven vrijgegeven en wordt duidelijk dat heel wat onder hen ten onrechte geblokkeerd werd. Landbouwminister Carola Schouten slaat een mea culpa en laat weten het “heel vervelend te vinden dat een aantal ondernemers geconfronteerd is met een blokkade, terwijl dit eigenlijk niet had gemoeten”. 

Vorige week blokkeerde de Nederlandse overheid meer dan 2.100 melkveebedrijven omdat er onrechtmatigheden zouden vastgesteld zijn in de identificatie en registratie van runderen. Intussen liet het Nederlandse landbouwministerie al weten dat 150 bedrijven vrijgegeven zouden worden. Honderd hiervan zijn ten onrechte geblokkeerd. Landbouwminister Carola Schouten gaf toe dat er twee fouten werden gemaakt. Nog eens 50 bedrijven zijn vrijgegeven nadat ze zelf hun identificatie en registratie op orde hebben gebracht.

Op dit moment zijn er nog steeds meer dan 2.000 bedrijven geblokkeerd op basis van ‘onregelmatigheden’ die in de I&R aan het licht kwamen bij administratieve controles. Er is tot nu toe 47 keer proces-verbaal opgemaakt na 99 bedrijfsinspecties. Op deze bedrijven kwam de registratie niet overeen met de situatie in de stal. De minister spoort bedrijven aan om de identificatie en registratie snel kloppend te maken, waar nodig door DNA-onderzoek.

Intussen groeit de onvrede in de sector. LTO Nederland en melkveehoudersorganisatie NMV hebben meldpunten ingericht voor boeren die vinden dat ze ten onrechte geblokkeerd zijn. Uit de reacties blijkt dat de onvrede veel verder gaat dan de genoemde twee groepen waar het ministerie fouten heeft toegegeven. De Tweede Kamer wil dan ook graag meer uitleg van de minister. “Ondernemers hebben het gevoel als fraudeurs te zijn weggezet voor een fout waar ze mogelijk zelf niet eens schuldig aan zijn”, zo klinkt het. 

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via