nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.12.2017 Nederland kijkt afgunstig naar Belgische fipronilsteun

De Nederlandse regering moet het parlement uitleggen waarom ze blijft weigeren pluimveehouders te hulp te schieten die in de knel zitten door het schandaal met fipronil-eieren. Regeringspartijen VVD (rechtsliberaal), CDA (christendemocratisch) en ChristenUnie hebben opheldering gevraagd omdat België met de zegen van de Europese Commissie wél bijna 22 miljoen euro uittrekt voor gedupeerde pluimveehouders.

Recent gaf de Europese Commissie groen licht voor de steun aan de getroffen Belgische pluimveehouders. Die steun omvat onder meer een rechtstreekse compensatie voor de kosten van de vernietiging van niet-conforme eieren en pluimvee (100 procent) en de waarde van de vernietigde eieren en kippen (50%), alsook een tussenkomst voor het reinigen en het ontsmetten van de stallen (100% met een maximaal forfaitbedrag) en een terugbetaling van de gemaakte laboratoriumanalyses op eieren en pluimvee (100%).

In Nederland besliste de vorige regering onder leiding van premier Rutte om geen steun te voorzien voor de pluimveehouders. De regering schermde steeds met de Europese Commissie, die hulp zou beschouwen als verboden staatssteun. Maar nu de Commissie toch hulp toelaat voor de boeren omdat de staatssteunregels niet gelden in een crisis als deze, vinden de CDA en ChristenUnie dat Belgische boeren nu bevoordeeld worden boven hun Nederlandse collega's. Ze willen van de minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) weten hoe zij "het speelveld voor onze Nederlandse pluimveehouders weer gelijk gaat trekken".

Schouten liet weten dat Nederlandse pluimveehouders niet op schadevergoeding hoeven te hopen. Ze blijft erbij dat de pluimveehouders zelf aansprakelijk zijn voor de schade die afgelopen zomer door het schandaal rond 'gifeieren' is aangericht. Die bedraagt in Nederland tussen de 65 en 75 miljoen euro. "Ik ben teleurgesteld in de reactie van minister Schouten. Ze heeft te snel haar conclusie getrokken. We mogen onze getroffen pluimveehouders niet in de kou laten staan", zegt kamerlid Jaco Geurts (CDA). 

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via