nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.08.2017 Nederland kreeg al in november 2016 fipronil-tip

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werd in november 2016 al getipt dat Chickfriend reinigde met fipronil, zo meldt NRC. Dat blijkt uit de antwoorden van de Nederlandse minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en de staatssecretaris van Landbouw Martijn van Dam (PvdA) op de vragen van de Tweede Kamer. Uit de antwoorden blijkt ook dat zonder de actie van de Belgen waarschijnlijk niet aan het licht zou zijn gekomen dat fipronil werd gebruikt in de kippenstallen van bijna 150 Nederlandse bedrijven. 

De Nederlandse NVWA kreeg al in november 2016 een eerste tip in verband met fipronil. De tip ging over het gebruik van fipronil in kippenstallen en ging specifiek over Chickfriend. Tegen dit stalreinigingsbedrijf - waarvan de eigenaars inmiddels verdacht worden van het in gevaar brengen van de volksgezondheid - is destijds geen actie genomen. Ook is de melding bij de NVWA niet geregistreerd als een toezichtskwestie, maar alleen als een mogelijk strafbaar feit.

Dat blijkt uit antwoorden van Schippers en van Dam op vragen van de Tweede Kamer. Het was al bekend dat de toezichthouder een tip had gekregen over het gebruik van fipronil om bloedluizen bij kippen te bestrijden. En dat de NVWA daar in november geen gevaar voor de volksgezondheid in zag. Nog niet duidelijk was dat de tipgever Chickfriend specifiek genoemd had. Toen de Belgische voedselwaakhond FAVV fipronil in eieren had aangetroffen en in juni bij de NVWA aanklopte, kwam de tip uit november niet boven in de toezichtsystemen, wat het onderzoek en het uit de handel nemen van eieren heeft vertraagd. Verder blijkt ook dat zonder de actie van de Belgen het fipronil-gebruik in Nederlandse stallen waarschijnlijk niet aan het licht zou zijn gekomen.

In eigen land laat het federaal voedselagentschap FAVV ondertussen weten dat het een spoor van fipronil heeft aangetroffen in een recente controle op een staal dat dateert van september 2016. Het ging om een klein spoor van het bestrijdingsmiddel in één staal, waarbij de detectiedrempel van 0,005 mg/kg niet werd overschreden. Het FAVV voert controles uit op stalen uit alle pluimveebedrijven in ons land. Daarnaast liet het agentschap ook historische monsters analyseren, die al voor het losbarsten van de crisis werden genomen.

"Voor september 2016 werd nergens fipronil aangetroffen”, aldus FAVV-directeur Herman Diricks. “In september 2016 is er een heel klein spoor van fipronil gevonden in één van veertien stalen. De detectiedrempel van 0,005 milligram fipronil per kilogram ei werd echter niet overschreden. Tot januari werd daarna niets meer aangetroffen.” Diricks bevestigde dat er intussen meer dan 600 stalen zijn gecontroleerd uit 266 pluimveebedrijven in ons land. Er zijn twee pv's van inbreuk opgesteld, maar "de volksgezondheid is nooit in gevaar geweest".

Diricks bevestigde daarna dat het zeker om een geval van fraude gaat, "dat door het Belgische onderzoek aan het licht is gekomen". De FAVV-directeur verzekerde daarnaast dat er via het monitoringssysteem dat na het uitbreken van de crisis op poten is gezet, een "globaal overzicht" is op de Belgische pluimveebedrijven, en dat de samenwerking tussen het agentschap en het gerecht "bijzonder goed" verloopt. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block benadrukte na afloop van de presentatie van Diricks dat de volksgezondheid in ons land nooit in gevaar is geweest. "U kunt wat mij betreft morgenochtend in alle veiligheid een gekookt eitje eten", klonk het.

De leden van de meerderheidspartijen in de Kamercommissies Landbouw en Volksgezondheid willen deze maand overigens geen hoorzittingen meer over de fipronilcrisis. De Kamercommissies Landbouw en Volksgezondheid kwamen donderdagnamiddag een tweede keer bijeen naar aanleiding van het fipronilschandaal. Na een urenlange bevraging van bevoegde ministers Maggie De Block en Denis Ducarme en FAVV-directeur Herman Diricks moest de commissie nog beslissen over de verdere regeling van de werkzaamheden.

Concreet vroeg de oppositie deze maand nog om een hoorzitting met voormalig Landbouwminister Willy Borsus, een doorlichting van het federaal voedselagentschap FAVV door het Rekenhof en een zitting met experten in toxicologie, maar daar wilde de meerderheid niet op ingaan. Volgens de meerderheidspartijen zijn meer zittingen in augustus niet nodig en is het niet nuttig om minister Borsus te horen, omdat hij ondertussen vervangen is door Ducarme "die zijn dossiers perfect kent".

Bron: Belga

Volg VILT ook via