nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

23.01.2017 Nederlandse agrovoedingssector verstevigt exportpositie

De Nederlandse agrovoedingssector exporteerde in 2016 voor bijna 94 miljard euro. Dat is zo’n vier miljard meer dan een jaar voordien. Het ging om 85 miljard euro aan landbouwproducten en bijna negen miljard aan landbouwmaterialen, -kennis en -technologie. Daarmee is de Nederlandse agrovoedingssector goed voor 22 procent van de totale export van het land. “We hebben onze toonaangevende positie op de wereldmarkt afgelopen jaar verder verstevigd”, zegt Martijn van Dam, staatssecretaris voor Economische Zaken.

De uitvoer van Nederlandse landbouwproducten steeg in 2016 met ruim 3,6 miljard euro tot 85 miljard euro. Deze stijging van 4,4 procent is de grootste toename sinds 2011. Het gaat vooral om voedsel, zoals groenten, fruit, zuivel, vlees en bewerkte producten en daarnaast ook hoogwaardige sierteeltproducten. Met dit exportcijfer voor agrovoedingsproducten is Nederland de koploper in Europa. Wereldwijd moet het land de Verenigde Staten laten voorgaan. Naast Nederland bestaat de top vijf verder uit Duitsland, Brazilië en China.

Van de totale export van 85 miljard euro is 24 miljard wederuitvoer: producten die Nederland importeert, bewerkt en vervolgens exporteert. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland, want maar liefst een kwart van de Nederlandse export gaat die richting uit. Van de totale uitvoer van land- en tuinbouwproducten blijft ruim driekwart binnen Europa. “Het gaat vooral om tomaten, paprika’s, komkommers, vlees en zuivelproducten. Van buiten Europa is er vooral vraag naar Nederlandse bloemen en planten, gevolgd door vlees en zuivel”, aldus van Dam.

Opvallend is dat het land in toenemende mate ook landbouwmaterialen, -innovaties en hoogwaardige technologie gaat exporteren. In 2016 ging het om negen miljard euro, een stijging van 2,2 procent ten opzichte van 2015. Het gaat dan bijvoorbeeld om energiezuinige serres, systemen voor precisielandbouw, meststoffen en nieuwe ontdekkingen die bijvoorbeeld gewassen beter bestand maken tegen de gevolgen van klimaatverandering of ziektes.

“Deze ontwikkeling sluit naadloos aan op onze exportvisie”, stelt van Dam. “Die is erop gericht om de internationale koppositie van onze agrovoedingsindustrie te versterken door naast de traditionele landbouwproducten ook kennis en innovaties uit te voeren. Zo helpen we mee aan het verduurzamen van de wereldvoedselproductie.” De staatssecretaris wijst er ook op dat dit eveneens van belang is voor het uitbannen van honger en ondervoeding in ontwikkelingslanden.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via