nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

14.04.2017 Nederlandse app meet stressniveau legkippen

Een veevoederspecialist uit het Nederlandse Deurne heeft een app ontwikkeld waarmee pluimveehouders het stressniveau van hun leghennen kunnen monitoren. Op die manier zou de app moeten voorkomen dat kippen elkaar pikken. De remedie bestond jarenlang uit het verwijderen van de snavelpunt, maar die omstreden praktijk wordt steeds minder toegepast en is vanaf september volgend jaar in Nederland verboden. De app is gratis.

Op zich is het niet abnormaal dat kippen het met elkaar aan de stok krijgen, maar in grote stallen met grote populaties leghennen is het fenomeen moeilijker in de hand te houden dan bij een hobbykippenhouder. Daarom ontwikkelde het Nederlandse veevoederbedrijf Voergroep Zuid een app die het stressniveau van legkippen meet. “Zeker als kippen aan het leggen zijn, verandert er op hormonaal gebied zoveel in de hen dat ze sneller stress hebben", legt Jan Minten van Voergroep Zuid uit.

Omdat de Nederlandse overheid vanaf 1 september 2018 verbiedt dat de snavels van kippen tot een stomp gelaserd mogen worden, sloeg de veevoederproducent de handen in elkaar met Wageningen Universiteit om een anti-stress-app te lanceren. "Hiermee wordt een pluimveehouder op tijd gewaarschuwd als de zaak in zijn stal uit de hand dreigt te lopen”, aldus Minten. “Aan de hand van een aantal eenvoudige vragenlijsten wordt berekend wanneer de dieren risicogedrag beginnen te vertonen.”

De Europese Commissie laat elke lidstaat vrij om snavelbehandeling al dan niet toe te laten om verwondingen door verenpikken te verminderen. In Finland, Noorwegen en Zweden is het inkorten van de snavels van leghennen al enkele jaren verboden. In Nederland werd beslist om snavelbehandelingen vanaf 2018 te verbieden. Voor de kippen tien dagen oud zijn wordt het puntje van de snavel verwijderd met een infraroodstraal. 

De app vind je gratis hier

Bron: Het Laatste Nieuws/De Volkskrant

Beeld: Proefbedrijf Pluimveehouderij

Volg VILT ook via