nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.10.2017 Nederlandse melkveehouders grens over door fosfaat?

Zorgen de fosfaatrechten ervoor dat Nederlandse veehouders veelvuldig de Belgische grens zullen oversteken? Volgens Johan Achten van adviesbureau Liba, valt het niet uit te sluiten. “We krijgen telefoontjes van Nederlandse boeren met de vraag of ze jongvee in Vlaanderen kunnen opfokken”, zo zegt hij in een interview met het Nederlandse Boerderij. “Een aantal gaat de stap zeker zetten om over de grens te boeren.” 

Sinds de invoering van de fosfaatrechten zitten heel wat Nederlandse melkveehouders geprangd tussen de keuze om te groeien of niet. “Als nu de kritieke opbrengstprijs op 32 cent per kilo melk zit en boeren gaan fosfaatrechten kopen, dan gaat die kritieke prijs met centen tegelijk omhoog”, weet Johan Achten van adviesbureau Liba, dat ook een 50-tal Nederlandse melkveehouders tot zijn klanten mag rekenen. “Daarmee verliezen de Nederlandse veehouders duidelijk terrein in Europa. De grote vraag is of de zuivelindustrie in staat zal zijn om nog meer toegevoegde waarde te creëren, zodat de opbrengstprijs omhoog gaat.”

Volgens Achten moeten Nederlandse melkveehouders – net als de Vlaamse – de economie centraal stellen in hun bedrijfsvoering. “Je boert uit passie en dat moet ook, maar je moet ook geld verdienen”, stelt hij. “Er zijn er genoeg die dat goed doen. Ze passen de economische grondslagen toe. Wat kost het en wat levert het op. We rekenen rantsoenen uit, die 30 cent per koe per dag goedkoper zijn. Dan zie je veehouders die huiverig zijn om op dat rantsoen over te gaan. Ze blijven liever bij het oude. In Nederland praten ze veel over voer zonder dat ze concreet weten wat het is.”

Toch krijgt Achten naar eigen zeggen ook steeds meer telefoontjes van Nederlandse boeren die zich afvragen of het misschien niet interessant kan zijn om (een deel van) hun bedrijfsvoering te verhuizen naar België. “Een Nederlandse boer kan omwille van de fosfaatproblematiek meer betalen voor jongvee-opfok dan een Vlaamse boer”, zo zegt hij. Een invasie van Nederlanders in het grensgebied? “Nee, dat ook weer niet, maar er gaat een aantal – hoeveel weet ik niet – die stap zetten om over de grens te gaan boeren, zoals er ook een aantal gaat stoppen. Als je geen rendement meer kunt halen, is het een normaal economisch proces dat je dan je bedrijf verkoopt en stopt.”

Lees het volledige interview hier.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via