nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

08.09.2017 Nederlandse retail verhaalt schade op ei-leveranciers

De Belgische supermarkten ramen de schade die ze leden door de fipronil-crisis op 15 miljoen euro, een bedrag dat nog kan oplopen omdat er minder eieren verkocht worden. Die kosten verhalen op hun leveranciers gaan de supermarkten niet doen, omdat pluimveebedrijven zelf te goeder trouw en slachtoffer van fraude zijn. In Nederland is de retail dat wél zinnens. "Uiteindelijk zal de rekening worden neergelegd bij de pluimveebedrijven. Zij hebben ons een product geleverd waar we met z'n allen niet op zitten te wachten”, verklaarde brancheorganisatie CBL eerder in Nederlandse media.

Net zoals in eigen land ramen de supermarkten ook in Nederland de schade die ze leden door de fipronil-crisis. Daar zijn meer eieren uit de rekken gehaald, dus zijn er meer inkomsten misgelopen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) raamt de schade op tientallen miljoenen euro’s. De collega’s van het Nederlandse vakblad Boerderij is het opgevallen dat de supermarkten verhaal willen halen bij de pluimveesector terwijl er in België geen sprake is van geldsommen die geëist worden van leveranciers die te goeder trouw zijn. De retail in Nederland vindt dat pluimveebedrijven op hun beurt maar verhaal moeten halen bij de reinigingsfirma die het verboden insecticide fipronil inzette.

Los van de kwestie wie voor de schade moet opdraaien, hebben pluimveehouders al genoeg zorgen. Bij tientallen eierproducenten in Nederland zijn tot dusver in totaal 2,5 miljoen kippen geruimd vanwege het voedselschandaal. Op de Nederlandse publieke omroep verklaarde Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, dat de dieren vaak geruimd worden omdat er geen andere oplossing is. Veel pluimveehouders hoopten door de kippen op een dieet te zetten dat de verboden stof zou worden afgebroken. In de praktijk valt dat echter tegen en blijken de gehaltes fipronil soms zelfs nog hoger dan voorheen, omdat de kippen de stof via de eieren afbreken.

Ook het volledig fipronil-vrij maken van volle stallen zou lastiger zijn dan gedacht. Voedselwaakhond NVWA heeft de inzet van producten op basis van drie procent waterstof inmiddels verboden, omdat dat ademhalingsproblemen bij kippen zou kunnen veroorzaken. Tientallen pluimveehouders zouden inmiddels al hebben besloten tot ruiming. De Haan houdt er rekening mee dat dat aantal verder oploopt. Inmiddels zijn 97 van de 747 aanvankelijk geblokkeerde stallen in Nederland schoon verklaard en volledig vrijgegeven.

Bron: NOS / het financieele dagblad / Belga

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via