Nederlandse Vion is één van geïnteresseerden in Veviba

De Nederlandse vleesproducent Vion is één van de gegadigden voor een overname van Veviba, onderdeel van slachthuizengroep Verbist. Voor de wereldspeler zou het een kans zijn om meer in ons land actief te worden. Dat schrijft De Tijd, die de afscheidnemende CEO van Vion ook aan het woord laat. De marges in de vleessector zijn klein, en dus zegt CEO Francis Kint: “Lage marges en hoge investeringen kan je enkel aan elkaar koppelen met hoge volumes en efficiëntie. Ik weet dat er soms voor kleinschaligheid in de landbouw wordt gepleit, maar als je ziet wat dat kost, geloof ik daar niet in.”
3 april 2018  – Laatste update 14 september 2020 14:44
Lees meer over:

De Nederlandse vleesproducent Vion is één van de gegadigden voor een overname van Veviba, onderdeel van slachthuizengroep Verbist. Voor de wereldspeler zou het een kans zijn om meer in ons land actief te worden. Dat schrijft De Tijd, die de afscheidnemende CEO van Vion ook aan het woord laat. De marges in de vleessector zijn klein, en dus zegt CEO Francis Kint: “Lage marges en hoge investeringen kan je enkel aan elkaar koppelen met hoge volumes en efficiëntie. Ik weet dat er soms voor kleinschaligheid in de landbouw wordt gepleit, maar als je ziet wat dat kost, geloof ik daar niet in.”

Het Nederlandse vleesbedrijf Vion is met 5,1 miljard euro een grote speler, maar slechts beperkt actief in ons land. Komt daar verandering in? In De Tijd zegt financieel directeur Joost Sliepenbeek over Veviba dat door een vleesschandaal te koop staat: “We kunnen daar weinig concreets over zeggen, maar elke zichzelf respecterende vleesonderneming in Europa kijkt op dit moment naar wat in de Belgische markt gebeurt, dus wij ook. Veviba heeft net in Zottegem een prachtige slachterij gebouwd. Maar het gaat ons om de hele keten. De vraag is wat nodig is om die in lijn te krijgen met de filosofie van Vion.”

In dezelfde krant legt Francis Kint, die op 1 juni afzwaait als CEO van Vion, uit dat hij zijn overstap naar Ter Beke niet ziet als een stap terug. Ter Beke is een beursgenoteerd familiebedrijf uit Wachtebeke dat bereide maaltijden en charcuterie produceert. “In een kleiner bedrijf staat de CEO dichter bij de productie. Ik had zin in een meer operationele rol. Bovendien is het moment goed: ik laat een kerngezond bedrijf achter”, aldus Kint. Bij zijn aanstelling zat Vion in een diepe crisis en was hij de vijfde CEO in vijf jaar tijd. Het bedrijf leed onder mislukte buitenlandse overnames, opeenvolgende vleesschandalen en gerommel aan de top. Bovendien werd Vion, ten onrechte, meegesleurd in het paardenvleesschandaal.

Kint: “We hebben vrij snel begrepen dat er maatschappelijke vragen waren over vlees. Is het gezond? Is het duurzaam? Is het wat ik gekocht heb? Hoe zit het met de behandeling van dieren? De recente schandalen bevestigen dat als je in deze sector actief wil zijn, je serieus moet nadenken over hoe je dat gaat doen.” Transparantie vindt de CEO belangrijk. Het bedrijf opende een aparte website met alle inspectieverslagen, een forum voor vragen en met filmpjes waarin te zien is hoe een dier wordt geslacht. Op de slachtvloer hangen camera’s en er is een telefoonnummer voor klokkenluiders. Nu de bevolking dankzij enorme efficiëntiewinsten in de agro-industrie gevoed kan worden, zijn mensen zich meer en meer vragen gaan stellen. Niet alleen over vlees, en niet onterecht volgens Kint.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek