nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.10.2017 Nederlandse vleesconsumptie stagneerde in 2016

Na een jarenlange daling van de vleesconsumptie aten de Nederlanders in 2016 voor het eerst sinds 2009 weer iets meer vlees. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoek van Wageningen Universiteit in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. In 2016 verbruikte de Nederlander met ruim 76 kilo (uitgedrukt in bruto karkasgewicht, nvdr.) vrijwel evenveel vlees als in het jaar ervoor. Varkensvlees heeft daarin het grootste aandeel, gevolgd door pluimvee- en rundvlees.

Na een piek van iets meer dan 79 kg karkasgewicht per persoon in 2009 is het vleesverbruik bij onze noorderburen jaar na jaar gedaald. Voor het eerst sinds 2009 kenden de statistieken in 2016 een klein knikje omhoog. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. In 2016 verbruikte de Nederlander 76,8 kg vlees, een fractie meer dan in 2015. Van dit vlees komt bijna de helft van varkens (47,5%). Daarna volgen pluimveevlees (voornamelijk kip) met bijna 29 procent en rundvlees met 20 procent. Kalfsvlees maakt maar een klein deel uit van de consumptie (1,7%).

“De huidige vleesconsumptie is voor mens, dier en milieu niet houdbaar”, reageert Wakker Dier op de cijfers. “Helaas laten deze cijfers zien dat dit besef in Nederland nog niet is doorgedrongen. Minder vlees eten is belangrijk. Daarom is het absurd dat supermarkten ons blijven overspoelen met vleesreclames en dat de overheid geen actie onderneemt om de Nederlander minder vlees te laten eten. De vleesconsumptie gaat niet alleen ten koste van de gezondheid van de grote vleeseters zelf. Er zijn ook miljoenen dieren voor nodig.” In Vlaanderen is de tendens een dalende vleesconsumptie. 

Bron: Boerenbusiness / Wakker Dier

Volg VILT ook via