nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.09.2014 NEPG verwacht recordopbrengst aardappelen

De organisatie van aardappeltelers in Noordwest-Europa (NEPG) verwacht dat de aardappeloogst afstevent op een nieuw record van 27 miljoen ton. “De prijs kan na de oogst stijgen," schrijft Boerderij, “maar het is niet waarschijnlijk dat voor vrije aardappelen de kostprijs wordt gehaald”.

De nieuwste prognose van het NEPG is ruim 12 procent hoger dan vorig seizoen en 10,5 procent boven het vijfjarig gemiddelde. De oogstverwachting is fors hoger dan de berekeningen in juli, die uitkwamen op 25 miljoen ton aardappelen in de vijf grote aardappelproducerende landen Groot-Brittannië, Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

NEPG baseert de raming op vijfjarige oogstgegevens en proefrooiingen in de vijf landen. De 27 miljoen ton die hieruit rolt, is exclusief poot- en zetmeelaardappelen. Wel wordt benadrukt dat de weersomstandigheden bij de oogst bepalend zijn voor de opbrengst, het grootste deel van de aardappelen moet immers nog worden gerooid. Daarnaast zijn de bewaaromstandigheden van belang voor het aanbod in de loop van het afzetseizoen. Zo kan opslagcapaciteit een probleem zijn in Duitsland.

De oorzaak van de grote opbrengst is in eerste plaats het areaal dat met 548.475 hectare al 3,1 procent groter is dan vorig jaar. Daar komt een plus van 8,7 procent bij in hectare-opbrengst (49,3 ton in 2014). Het vijfjaarlijks gemiddelde van de hectareopbrengst is 46,2 ton; 6,7 procent lager dan wat nu wordt voorzien. Dit overtreft het record van 2011, toen de NEPG-landen 26,8 miljoen ton aardappelen produceerden.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via