nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.09.2015 Nestlé beschuldigd van medeplichtigheid aan slavernij

Het Zwitserse levensmiddelenbedrijf Nestlé, geleid door de Belg Paul Bulcke, wordt ervan beschuldigd bewust de slavernij te steunen die heerst in het Thaise vissersmilieu. Een advocatenkantoor diende daarvoor een collectieve klacht in tegen het bedrijf bij de federale rechtbank in Californië. Volgens de klacht importeert Nestlé via de Thaise leverancier Thai Union Frozen Products PCL meer dan 12.000 ton aan dierenvoeding op basis van zeevruchten, waarvan een deel geproduceerd is in erbarmelijke omstandigheden.

Een groep misnoegde consumenten sleept voedingsgigant Nestlé voor de rechter. Ze beschuldigen de fabrikant van voedingsmiddelen ervan bewust een systeem van slavernij en mensensmokkel te steunen om voedingsproducten voor katten van het merk Fancy Feast te produceren en de medeplichtigheid aan de schendingen van de mensenrechten te verbergen. De vis in het kattenvoer van het bedrijf zou met andere woorden gevangen zijn door illegale arbeiders die in erbarmelijke omstandigheden werken. 

Concreet gaat het om arme migranten uit Cambodja en Myanmar, soms minderjarig, die het tekort aan Thaise zeelui compenseren. Velen onder hen krijgen door mensenhandelaars een job voorgespiegeld, maar eenmaal de grens over worden ze verkocht aan kapiteins van vissersboten. Daarna werken ze gratis of voor een prikje om de prijs die de kapitein aan de mensenhandelaar betaald heeft, terug te verdienen. Soms worden ze op zee doorverkocht aan een andere boot. Op de boten zouden ze het slachtoffer zijn van fysiek geweld en gedwongen worden tot shifts die tot 20 uur kunnen duren.

"Gedwongen arbeid heeft geen plaats in onze bevoorradingsketen", reageert het bedrijf. Dat er geen gedwongen arbeid mag plaatsvinden in de bevoorradingsketen van zeevruchten is een "gedeelde verantwoordelijkheid". Het bedrijf zegt dat het op lokaal en wereldniveau rond de tafel zit voor deze kwestie, onder meer met de ngo Verité, die rond eerlijke arbeid werkt. Nestlé verwijst ook naar een code die het leveranciers oplegt. De aanklagers poneren dat veel klanten het product niet gekocht zouden hebben als ze op de hoogte waren geweest van het lot van de arbeiders. Ze vragen een schadevergoeding.

Nestlé is overigens niet het enige bedrijf dat Thaise vis verwerkt. Recent nog was er een gelijkaardige klacht tegen de Amerikaanse supermarktketen Costco, die scampi's uit Thailand verkoopt. Thailand is ook in Europa een van de belangrijkste vis- en schaaldierenleveranciers, goed voor 146.000 ton vorig jaar. Het land kreeg in april een waarschuwing van de EU omdat het te weinig deed om de visserijsector te monitoren, al was dat vooral om ecologische redenen. Is er geen verbetering tegen oktober, dan riskeert het sancties.

Bron: De Standaard/Belga

Beeld: Wikicommons - SeaDave

Volg VILT ook via