nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.08.2017 "Niet-conforme producten met eieren halen we van markt"

Er zijn ook in ons land maatregelen voorzien om verwerkte producten op basis van eieren uit de handel te nemen wanneer ze de maximale fipronilnorm (0,005 mg/kg) overschrijden, zelfs indien ze geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. Daaraan herinnert het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en bevestigt ook FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie. Eerder raakte bekend dat in Frankrijk een lot frangipanewafels van Lotus Bakeries uit de rekken werd gehaald. 

In het kader van de opvolging van de besmetting van eieren met fipronil worden er ook maatregelen voor verwerkte producten genomen. Dat bevestigt het FAVV nadat in Frankrijk frangipanewafels van Lotus Bakeries uit de rekken werden gehaald. “De producten die de maximale residulimiet overschrijden zijn niet conform en worden dus uit de handel genomen, zelfs indien ze geen gevaar betekenen voor de volksgezondheid”, aldus het FAVV. “Dit betekent dat deze producten op elk niveau van de voedselketen weggehaald worden: fabrikanten, groothandel, tot in de verkooppunten van de kleinhandel.”

“Mochten er producten zijn die een gevaar voor de volksgezondheid vormen dan worden ook de consumenten onmiddellijk verwittigd”, klinkt het. "Deze procedure, de recall, wordt dus enkel toegepast indien er een daadwerkelijk gevaar voor de volksgezondheid is. Wat fipronil betreft is er tot op vandaag nog geen enkel verwerkt product dat een gevaar voor de volksgezondheid vormt", aldus het FAVV, dat erop wijst dat "de procedures met betrekking tot het terugroepen uit de handel en recall al jaren op een transparante manier door het Agentschap worden toegepast en zijn vastgelegd op Europees niveau".

Ook FEVIA, de Federatie van de voedingsindustrie, bevestigt "dat Belgische voedingsbedrijven ook in ons land verwerkte voedingsproducten van de markt halen", en daarbij de instructies van het FAVV volgen. FEVIA benadrukt dat de uitgevoerde analyses bevestigen dat voedingsproducten waarin eieren zijn verwerkt veilig zijn en blijven. Indien ook de voedselveiligheidsnorm (van 0,15 mg fipronil/kg verwerkt product) overschreden zou worden, dan zal de consument daarvan onmiddellijk op de hoogte gesteld worden via een persmededeling, in overeenstemming met de voorschriften die reeds lang van toepassing zijn, zo klinkt het nog. “Maar dergelijk geval heeft zich nog niet voorgedaan.” De Franstalige groene partij Ecolo heeft zaterdag nog geëist dat verwerkte producten die fipronil bevatten uit de handel worden gehaald.

In Duitsland schrijft Der Spiegel ondertussen dat in België naast fipronil ook amitraz werd aangetroffen. Het gaat om een giftige stof die ook wordt gebruikt om parasieten te bestrijden. Het FAVV bevestigt, maar benadrukt dat het gaat om een ongevaarlijke hoeveelheid. Der Spiegel baseert zich op een bericht dat in juli werd verspreid via het Europese waarschuwingssysteem RASFF. Het Duitse voedselagentschap, BVL, bevestigt het bericht. Het verboden amitraz kwam eerder al aan bod bij de discussie in de bevoegde Kamercommissies. "Er werden tests uitgevoerd om vast te stellen of er amitraz in onze eieren zit", antwoordde minister van Landbouw Denis Ducarme op een vraag van Jean-Marc Nollet (Ecolo). "Al die tests bleken negatief."

De Nederlandse regering laat dan weer weten dat het België geen verwijten meer wil maken over het optreden van de Belgische diensten in het fipronilschandaal. Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam wil zelfs niet aandringen op een verzekering van Belgische zijde dat zorgen over de voedselveiligheid voortaan op de juiste manier worden gemeld. "Ik denk dat er de afgelopen tijd te veel over en weer is gezegd", aldus Van Dam. "Ik hecht vooral belang aan onze goede samenwerking". Hij kijkt daarom uit naar de evaluatie van de eiercrisis in Europees verband. "Ook Nederland zal bij die evaluatie dingen vinden waarvan je zegt: dat hadden we misschien anders moeten doen. We moeten lessen leren voor de toekomst, niet naar elkaar wijzen". 

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via