nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.11.2017 "Niet nog meer importkip in Europa"

In de marge van de handelsgesprekken tussen de EU en de Mercosur-landen waarschuwt de Europese braadkippenkoepel AVEC voor hogere Europese importquota voor kip. “Europa importeert nu al 895.000 ton kippenvlees uit derde landen, waarvan 500.000 uit Brazilië”, zo klinkt het. “Dat is goed voor een vierde van de totale Europese kipfiletconsumptie!” De kippenslachthuizen en -handelaars wijzen op de jobs die op het spel staan en het gebrek aan garanties qua voedselveiligheid.

Nu op hoog niveau onderhandeld wordt over handelsafspraken tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen, vraagt AVEC, de Europese koepel van pluimveevleesverwerkers en -handelaars om de importquota voor Zuid-Amerikaanse kip niet nog verder te verhogen. “Elke verdere toegeving zal onvermijdelijk ten koste gaan van de ontwikkeling van de Europese pluimveesector”, zo klinkt het. AVEC staaft die vrees met importcijfers. Vorig jaar importeerden de Europese lidstaten liefst 895.000 ton kip uit derde landen, waarvan 500.000 afkomstig uit Brazilië.

Ter vergelijking: voor rundvlees ging het om 309.000 ton, voor schapenvlees om 206.000 ton en voor varkensvlees om 19.000 ton. “895.000 ton is gelijk aan een vierde van de Europese consumptie van kipfilet”, aldus AVEC. “Er werken 300.000 mensen in de Europese pluimveesector vandaag. Voor elke kipfilet die we importeren moet er een kip minder geproduceerd worden in de EU, wat dus een rechtstreekse impact heeft op tewerkstelling.”

Verder wijst AVEC er ook op dat sinds het begin van dit jaar al 275 Braziliaanse vleescontingenten geweigerd werden wegens salmonellabesmettingen en brengt de organisatie ook het recente fraudeschandaal in de Braziliaanse vleessector in herinnering. “Vanuit het standpunt van de consument is het bijna onmogelijk te begrijpen hoe de Commissie nog maar kan overwegen grotere hoeveelheden Braziliaanse kip toe te laten”, klinkt het fel. “Uit een audit die uitgevoerd werd na het vleesschandaal blijkt dat er geen maatregelen werden genomen om bijvoorbeeld te vermijden dat eerder geweigerd vlees opnieuw in het handelscircuit terechtkomt.”

“De Europese braadkippensector moet voldoen aan heel erg hoge standaarden inzake dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieuprestaties”, aldus nog AVEC. “We zijn fier dat we erin slagen om deze richtlijnen, van boer tot bord, na te leven, want het levert de Europese consument de garantie dat zijn vlees van de hoogste kwaliteit is. Landen buiten de EU kunnen daar niet aan tippen. We vinden dan ook dat het onmogelijk is om in het kader van Mercosur-handelsakkoorden het importquotum voor kip te verhogen.” 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via