nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.04.2018 Nieuw IDEA-algenproject wil doorbraak forceren

Vandaag is 90 procent van de organische chemicaliën gebaseerd op fossiele en dus niet-hernieuwbare grondstoffen en wordt 70 procent van de proteïnen in de Europese Unie geïmporteerd. Algen kunnen door hun hoge groeipercentage en de kleine benodigde landoppervlakte een alternatief worden, maar zowel op het vlak van de waardeketen, productie, stockage en verwerking zijn nog grote stappen nodig. IDEA, een nieuw Interreg-project met een budget van 5 miljoen euro waarbij onder meer VITO, Thomas More Kempen en het Innovatiesteunpunt bij betrokken zijn, wil voor een doorbraak zorgen. 

Algen staat steevast op het lijstje van toekomstige alternatieven voor toepassingen in voeding, veevoeder en comsetica, maar de teelt, verwerking en commercialisering ervan als grondstof staat nog niet op punt. Een coalitie van onderzoekers en ondernemers uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland wil via het Europese IDEA-project naar antwoorden zoeken. “We weten dat algenteelt perfect mogelijk is in gesloten systemen, bijvoorbeeld in leegstaande serres”, aldus Leen Bastiaens die vanuit VITO het project mee trekt. “Maar we gaan ook op zoek naar alternatieven buiten de serre.”

Bedoeling is te kijken hoe algen in ons noordwestelijk klimaat het hele jaar door gekweekt en geoogst kunnen worden op een ecologisch rendabele manier, hoe algen vervoerd en bewaard kunnen worden en hoe ze geraffineerd kunnen worden, zodat er een bruikbaar product uitkomt. “Vervolgens willen we die algen gebruiken als bijvoorbeeld grondstof voor cosmetica, maar ook bijvoorbeeld als additief voor veevoeders”, aldus Bastiaens. “Algen zijn een bron van proteïnen en bevatten actieve stoffen die het antibioticagebruik verminderen.” Onder meer het Nederlandse Feed Design Lab zal zich met het veevoederluik bezighouden. 

Wat het onderzoeksproject al geïdentificeerd heeft als een grote uitdaging, is de discussie van de kip of het ei. Potentiële kwekers zijn wel geïnteresseerd om in te zetten op algen, maar vragen zich af of er wel genoeg afnemers zijn. En de afnemers moeten een voldoende grote levering van kwaliteitsvolle algen hebben om het de moeite waard te maken. In Vlaanderen wordt gemikt op leegstaande serres, maar Bastiaens laat zich ook inspireren door een gecentraliseerd model zoals dat in de zuivelindustrie bestaat, waarbij centrale aanbieders de algen zouden ophalen, stockeren en verwerken.

Concreet zal IDEA zich bezighouden met het telen en oogsten van diverse types algen, het hele jaar rond. Het project bestudeert ook hoe water kan hergebruikt worden om de teelt ecologisch en economisch rendabeler te maken. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht voor het bewaren en vervoeren van algen en wordt er ook gekeken naar de bioraffinage van de algen. Uit de bedrijfswereld is onder meer het Antwerpse Gova, dat op zoek is naar algen als grondstof voor cosmetica, deelnemer van het project. 

Meer info: IDEA

Bron: eigen verslaggeving / De Standaard

Beeld: PCG

Volg VILT ook via