nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.10.2016 Nieuwe neerslagradar voor betere voorspellingen

In het Limburgse Houthalen-Helchteren heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een nieuwe neerslagtoren in gebruik genomen. Samen met de weerradar van het KMI in Jabbeke, beschikt de VMM voortaan over gebiedsdekkende beelden om overstromingen nauwkeuriger te voorspellen, zo klonk het tijdens de opening. De radartoren is 65 meter hoog en met zijn antenne van 4,2 diameter een geavanceerd meetinstrument dat permanent neerslaghoeveelheden binnen een straal tot 120 kilometer nauwkeurig meet. 

Overstromingsvoorspellingen in Vlaanderen kunnen voortaan nauwkeuriger in kaart gebracht worden dankzij een nieuwe neerslagradar. “Elke vijf minuten wordt er zowel van de locatie van de neerslag als van de intensiteit een beeld gemaakt”, aldus woordvoerster Katrien Smet (VMM). "Leg je die samen, dan krijg je een film van hoe neerslag over Vlaanderen trekt. We kunnen ook aflezen in welke gebieden het meeste neerslag viel."

De neerslagdata heeft de VMM nodig om op tijd te kunnen waarschuwen voor mogelijke overstromingen in Vlaanderen. Die informatie is belangrijk voor onder meer waterbeheerders, hulp- en crisisdiensten en het KMI, zowel voor als tijdens overstromingen. "Na hevige neerslag helpen de radarbeelden om de gebieden met schade af te bakenen." Samen met de weerradar van het KMI in Jabbeke beschikt de VMM voortaan over gebiedsdekkende beelden van heel Vlaanderen. Daarnaast beschikt de VMM ook nog over een dicht netwerk van 41 pluviografen.

Die gegevens worden gecombineerd met de radarbeelden. Met de uitkomst zal de VMM nog beter kunnen inschatten op welke locaties lokale wateroverlast zal optreden, waardoor hulpdiensten en bewoners gewaarschuwd kunnen worden om voorzorgen te nemen en schade te beperken. “Daarnaast moeten we ook blijven investeren in preventie en bescherming zoals bijvoorbeeld door de aanleg van bufferbekkens, één van de maatregelen om schade door wateroverlast te beperken, of door de individuele bescherming van woningen”, aldus nog de VMM.

Meer info vind je hier of via deze video

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Beeld: VMM

Volg VILT ook via