nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.02.2019 Nieuwe ronde voor de meester-leerling-beurzen

In december 2018 ontvingen 27 meester-leerling-trajecten een beurs voor het doorgeven van vakmanschap. Minister Sven Gatz lanceerde het nieuw beurssysteem om kennisoverdracht te stimuleren. De beurs geeft de nodige ondersteuning aan vakmensen die iemand een aantal maanden in de leer nemen en hem of haar de knepen van het vak leren. “Door deze intense samenwerking kan vakmanschap worden doorgegeven en gaat het niet verloren”, klinkt het bij het Centrum Agrarische Geschiedenis. “Net zoals vorig jaar kunnen partners die een meester-leerling-traject willen doorlopen een beurs aanvragen.”

Met de beurs ‘meester-leerling-traject’ worden inspanningen beloond om vakmanschap door te geven. “Vakmanschap wordt daarbij gezien als een vorm van immaterieel cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit: kennis en vaardigheden met wortels in traditie”, legt Laura Danckaert van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) uit. “Vakmanschap wordt in dit beurzensysteem ook dit jaar weer heel breed opengetrokken: het kan gaan om ambachten of toegepaste kunsten, maar ook om podiumkunsten, vertel-of muzikale tradities, instrumentenbouw,…

Een beurs kan worden toegekend aan een meester en één of meerdere leerlingen." Ook binnen het erfgoeddomein van landbouw en voeding is er een heleboel kennis en kunde die enkel in de hoofden en handen van mensen zit, en daardoor ook kwetsbaar is, denk maar aan de productie van streek- en hoeveproducten.

Net zoals vorig jaar kunnen partners die een meester-leerling-traject willen doorlopen een beurs aanvragen. Meester en leerling(en) dienen de aanvraag samen in, voor maximaal twee jaar. Per maand kunnen de partners samen 2.000 euro krijgen als ondersteuning voor het leertraject, met een maximaal bedrag van 48.000 euro per traject. De indiendatum is uiterlijk 15 maart 2019. Het leertraject start ten vroegste op 1 juli en uiterlijk op 1 januari 2020.

Spreekt dit beurssysteem je aan? Dan denkt het CAG graag met je mee. Neem tijdig contact met hen op via

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via