nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.02.2015 Nieuwe schijf EU-plattelandsgeld voor Vlaanderen

De Europese Commissie heeft 18 nieuwe Programma’s voor Plattelandsontwikkeling goedgekeurd, waaronder een nieuwe schijf van 383,8 miljoen euro voor Vlaanderen. Dat geld moet tijdens de periode tot en met 2020 ingezet worden voor projecten die de competitiviteit van de landbouwsector versterken, het klimaat ten goede komen en de socio-economische leefbaarheid van het platteland verhogen. "Elke regio, of dat nu de Azoren, Slovakije of Vlaanderen is, moet de programma’s afstemmen op de lokale eigenheden", aldus landbouwcommissaris Phil Hogan.

De Commissie geeft groen licht voor 18 nieuwe Programma’s voor Plattelandsontwikkeling, goed voor een totaal budget van 14,3 miljard euro, dat aangevuld wordt met cofinancieringsmiddelen van lokale overheden. Voor Vlaanderen ligt 383,3 miljoen euro klaar. In december had de Commissie de eerste 9 programma’s van het nieuwe PDPO – de tweede pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid – goedgekeurd. Samen met de 18 nieuwe programma’s heeft de Commissie in totaal al 15 miljard euro uitgedeeld, of ongeveer 36 procent van de 99,6 miljard euro die voorzien is voor 118 plattelandsprogramma’s die uitgevoerd zullen worden tijdens de periode 2014-2020.

"Eén van de sterke punten van ons Europees landbouwbeleid is dat we op Europees niveau enkele prioriteiten vaststellen, maar dat het de lidstaten zelf zijn die een programma uitwerken dat het best bij hun lokale context past, of het nu de Azoren, Slovakije of Vlaanderen is", geeft landbouwcommissaris Phil Hogan een woordje uitleg bij de subsidies. "Persoonlijk vind ik het belangrijk dat er ingezet wordt op een breder begrip van hoe onze landbouwsector precies werkt. Ik ben dan ook blij dat de 18 programma’s die we goedgekeurd hebben meer dan een miljoen opleidingsplaatsen zullen creëren."

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Provincie Vlaams-Brabant

Volg VILT ook via