nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

17.02.2017 Nieuwe wet garandeert landtoegang Franse landbouwers

Het Franse parlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan een wetsontwerp dat landroof tegen moet gaan. De nieuwe wet moet het Franse familiebedrijf beschermen en (buitenlandse) investeerders op afstand houden. De regering maakt zich al langer zorgen over de toekomst van de eigen landbouwsector en specifiek over de steeds groeiende interesse van investeringsmaatschappijen in landbouwgrond op Frans grondgebied.

Het Franse parlement heeft zijn fiat gegeven aan een nieuwe wet die moet voorkomen dat landbouwgrond uit de handen glipt van familiale landbouwers in eigen land. Aanvankelijk viel vooral in de grensstreken landbouwgrond in buitenlandse handen, maar steeds vaker richten investeerders hun pijlen ook op goede percelen akkerland in midden-Frankrijk. Volgens vastgoedbureau Safer, verantwoordelijk voor regulering van de Franse grondmarkt, is deze trend een gevaar voor de Franse familiebedrijven die het nu al zo moeilijk hebben.

Safer meldde eerder al dat er door investeringsmaatschappijen spectaculair hoge bedragen geboden worden voor de percelen. Zo werd recent 1.600 ha landbouwgrond opgekocht door een investeringsfonds uit Hong Kong. Daarnaast is er een verschuiving te zien naar steeds grotere bedrijven met aandeelhouders en personeel. Met de nieuwe wet, Sapin 2 genaamd, heeft Safer nu het recht om transacties waarbij landbouwgrond in handen van (buitenlandse) bedrijven komt, te weigeren. Daarnaast biedt de wet een juridisch kader dat speculatie tegen moet gaan en voorkomt dat de landbouwgrond in handen van investeringsmaatschappijen terechtkomt.  

Bron: Boerenbusiness.nl / Pleinchamp.com

Volg VILT ook via