nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

Reportage

Van duurzame voeding het nieuwe normaal maken

17.02 SavetheFoodture

Als zwakste schakel van de voedselketen zijn boeren prijsnemers. Het ongenoegen daarover zit diep. “De industrie betaalt ons net genoeg opdat we volgend jaar opnieuw kunnen leveren. We krijgen subs... meer

"Kijk naar onze handen en je weet wie we zijn"

09.02 World Farmers’ Organisation (WFO)

Boeren hebben het niet onder de markt. Niet in België, maar ook niet in Burundi, Cambodja of Paraguay. Ze zijn met steeds minder en moeten in een steeds grilliger klimaat steeds meer voedsel produc... meer

Termijnmarkt is lichtpuntje in voor de varkensboer donkere tijd

02.02 Risicobeheersing in de varkensketen

Meer produceren aan een zo laag mogelijke kostprijs, is al jarenlang het credo in de varkenshouderij. Maar wat wil die big of kilo vlees extra baten als zelfs de meest kostenbewuste bedrijfsleider ... meer

Het veevoeder van de toekomst

27.01 Feed Design Lab

De Belgische veevoedersector staat voor een grote uitdaging. Om de ecologische voetafdruk van onze veehouderij te verkleinen moet het dieet van onze runderen, varkens en kippen fundamenteel herdach... meer

Spaanse tuinders zijn geoefend in geïntegreerde gewasbescherming

05.01 Tuinbouw in Almeria

Door nationale en Europese autoriteiten worden ieder jaar een kleine 80.000 stalen van voedingswaren, voornamelijk groenten en fruit, getest op mogelijke restanten van chemische gewasbeschermingsmi... meer

Schaalvergroting in de veehouderij: oorzaken, gevolgen en risico’s

08.12 “Hoe je groeit is belangrijker dan groeien op zich, en management wordt daarbij steeds belangrijker”

Dat de schaal waarop veehouders werken steeds groter wordt, is een feit. Het aantal bedrijven neemt af, het gemiddeld aantal dieren per bedrijf neemt toe. Dit heeft allerlei gevolgen voor de bedrij... meer

Schat aan cijfermateriaal over Vlaamse landbouw doorspekt met ondernemersverhalen

03.12 Landbouwrapport 2014

Zeven dagen in de week is boer Bart in de weer op zijn melkveebedrijf. Zijn harde werk wordt beloond met een verbetering van de technische resultaten. Spijtig genoeg blijft de waardering op de mark... meer

Kustprovincie wil vechten voor haar varkensboeren

11.11 Varkenshouderij in West-Vlaanderen

Onze kustprovincie telt bijna drie keer meer varkens (3,4 miljoen) dan inwoners (1,16 miljoen). Of de West-Vlamingen zo hun reputatie als harde werkers waar willen maken, laat de Universiteit Gent ... meer

Vlaamse boer blijft verknocht aan zijn vleeskoeien

03.11 Vleesveehouderij

Ieder jaar zijn er minder Vlaamse boeren die vleesvee houden: het ging van 12.500 vleesveehouders in 2008 pijlsnel bergaf naar 9.600 in 2012. Op een totale boerenstand van minder dan 26.000 landbou... meer

Lokaal product zkt lokale consument

23.09 Logistiek korte keten

De wereld is een dorp, zo luidt de welbekende boutade. En dat geldt meer dan ooit voor onze voedselvoorziening. Op de etiketten van de producten in ons winkelkarretje staan vlagjes uit alle mogelij... meer

Volg VILT ook via

Zoek in het archief

Tip: laatste week of laatste maand

Zoek in categorieën