nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

Landbouwrapport zet landbouwers in de kijker

22.03 LARA 2014

Het Landbouwrapport (LARA) van het Departement Landbouw en Visserij is aan zijn vijfde editie toe. Het rapport staat in het teken van het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid. Zoals steeds bied... meer

“Rusland-crisis deed de Vlaming de kwaliteit van zijn voedsel weer inzien”

15.12 Joke Schauvliege (Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw)

Door de handelsboycot van Rusland verkeerde de agrovoedingsketen in paniek toen Joke Schauvliege haar opwachting maakte als kersvers Vlaams minister van Landbouw. Allesbehalve een dankbare start, m... meer

Schaalvergroting in de veehouderij: oorzaken, gevolgen en risico’s

08.12 “Hoe je groeit is belangrijker dan groeien op zich, en management wordt daarbij steeds belangrijker”

Dat de schaal waarop veehouders werken steeds groter wordt, is een feit. Het aantal bedrijven neemt af, het gemiddeld aantal dieren per bedrijf neemt toe. Dit heeft allerlei gevolgen voor de bedrij... meer

Schat aan cijfermateriaal over Vlaamse landbouw doorspekt met ondernemersverhalen

03.12 Landbouwrapport 2014

Zeven dagen in de week is boer Bart in de weer op zijn melkveebedrijf. Zijn harde werk wordt beloond met een verbetering van de technische resultaten. Spijtig genoeg blijft de waardering op de mark... meer

Binnenkort sashimi van gekweekte grijze garnaal?

24.11 ILVO onderzoekt opportuniteiten en methoden om grijze garnalen te kweken

Nu de dagen korter worden en de temperaturen gevoelig zakken, houden de garnalen het voor bekeken aan onze kust en migreren ze naar dieper water. In de aquaria van het ILVO daarentegen worden de ga... meer

"Exportmarkten mogen weten dat België de bakermat is van de friet"

17.11 Filip Wallays (Agristo)

In 1988 rolde in Harelbeke-Hulste de eerste diepvriesfriet van de band. De diepvriesgroente-industrie was niet geïnteresseerd in een uitbreiding van hun assortiment zodat de oprichters van aardappe... meer

Kustprovincie wil vechten voor haar varkensboeren

11.11 Varkenshouderij in West-Vlaanderen

Onze kustprovincie telt bijna drie keer meer varkens (3,4 miljoen) dan inwoners (1,16 miljoen). Of de West-Vlamingen zo hun reputatie als harde werkers waar willen maken, laat de Universiteit Gent ... meer

Vlaamse boer blijft verknocht aan zijn vleeskoeien

03.11 Vleesveehouderij

Ieder jaar zijn er minder Vlaamse boeren die vleesvee houden: het ging van 12.500 vleesveehouders in 2008 pijlsnel bergaf naar 9.600 in 2012. Op een totale boerenstand van minder dan 26.000 landbou... meer

Volièrestallen gaan gebukt onder het stof

27.10 Welzijn van de pluimveehouder

Legkippen mogen sinds 2012 niet meer in batterijkooien gehouden worden. Eén van de alternatieve huisvestingssystemen is de volièrestal. De dieren hebben hier meer bewegingsvrijheid, vertonen natuur... meer

"Bereide maaltijd wordt niet industrieel maar op grote schaal artisanaal gemaakt"

20.10 Anthony Botelberge (Belgian Ready Meals Association)

Zelf staat hij niet graag in de schijnwerpers - daarom moet dit interview het zonder portretfoto stellen - maar achter de schermen plooit Anthony Botelberge zich dubbel voor ‘zijn’ sector. De bedri... meer

Volg VILT ook via

Zoek in het archief

Tip: laatste week of laatste maand

Zoek in categorieën